Reinoud Gosens: “We doen nu onderzoek dat eerder nog niet mogelijk was met proefdieren.”

Stichting Proefdiervrij

In “Drijfveren” vertellen Proefdiervrij-onderzoekers wat hen motiveert om tegen de stroming in te gaan. Dit keer is het aan Reinoud Gosens. Hij doet onderzoek naar het ontwikkelen van een astma-op-een-chip, een model dat cavia’s uit astma-onderzoek kan halen.

Onderzoekers als Reinoud inspireren ons, en nog belangrijker; anderen. Hij bewijst dat de proefdiervrije wetenschap de toekomst heeft.

Reinoud: “Het is ons gelukt: voor het eerst kunnen we de zenuwcellen uit de menselijke longen kweken uit stamcellen. Een prestatie om blij mee te zijn, want nu kunnen we eindelijk onderzoeken hoe zenuwcellen communiceren met andere cellen in de longen. Met die resultaten kunnen we weer longziekten als astma, chronische hoest en COPD bestuderen.

Onderzoek naar longziekten wordt voornamelijk gedaan op proefdieren. Maar de longen van een proefdier zijn anders dan die van een mens. Proefdieronderzoek naar longziekten levert daarom vaak maar beperkte informatie op.”

Een primeur in proefdiervrij onderzoek

“Proefdiervrij onderzoek is natuurlijk vaak gericht op het verminderen van proefdiergebruik en het welzijn van de dieren. Maar soms kan het ook onderzoek mogelijk maken dat voorheen nog niet kon: dat is bij ons het geval.

Met onze astma-op-een-chip kunnen we voor het eerst de omgeving van menselijke longen nabootsen. Door zenuwcellen en longspiercellen op één chip te plaatsen, kunnen we zien hoe deze cellen ‘communiceren’ bij benauwdheid: als we de zenuwcellen prikkelen, dan zien we hoe de longspiercellen hierdoor worden beïnvloedt.

Het is nog nooit eerder gelukt om zenuwcellen uit de longen te isoleren en te kweken. Dankzij ons onderzoek, gefinancierd door jullie, kunnen we nu onderzoek doen dat eerder nog niet mogelijk was met proefdieren.”

laat proefdieren niet stikkenProf. dr. Reinoud Gosens

En nu?

“Een mooie eerste stap, maar we zijn er nog niet. Het kweken van menselijke cellen en het gebruik van organen-op-een-chip hebben weliswaar de potentie om proefdieronderzoek overbodig te maken; maar er zit een keerzijde aan.

Er gaat namelijk ooit een moment komen wanneer het niet meer houdbaar is, dat elke onderzoeker de specialist is van zijn of haar eigen celtype of chipontwerp. Eigenlijk moeten proefdiervrije onderzoeksmodellen beschikbaar worden voor elke onderzoeker, ook als zij niet de daarbij horende specifieke expertise hebben. Pas dan komt een proefdiervrije toekomst echt in beeld.

Om ervoor te zorgen dat de rest van de wereld ook profiteert van ons model, werken wij daarom onder andere samen met farmaceutische bedrijven.”

Van proefdierfaciliteit naar proefdiervrij centrum

“Het zou mooi zijn als er in de toekomst één centrale plek komt voor proefdiervrije kennis, onderzoeksmodellen en expertise. Misschien kunnen we gebruik maken van de centrale proefdierfaciliteiten, die door de transitie naar een proefdiervrije wetenschap steeds meer beschikbaar zullen komen. Ik denk dat we hier nog lang niet zijn, maar deze horizon wordt steeds zichtbaarder.”

Proefdieren worden overbodig zodra er betere alternatieven voor dierproeven worden ontwikkeld. Daarom zijn we vanaf 2010 wetenschappers die proefdiervrije onderzoeksmodellen willen ontwikkelen, financieel gaan steunen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Stichting Dierproefvrij:

https://proefdiervrij.nl/reinoud-gosens-we-doen-nu-onderzoek-dat-eerder-nog-niet-mogelijk-was-met-proefdieren/

Reinoud Gosens: “We doen nu onderzoek dat eerder nog niet mogelijk was met proefdieren.”

Stichting Proefdiervrij

Natuur, Milieu en Dieren

Stichting Proefdiervrij, Groot Hertoginnelaan 201, Den Haag

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV