Rechtenstudente in Wit-Rusland de cel in wegens afstudeerspeech

Amnesty International

De Belarussische rechtenstudent Katsyaryna Vinnikava is tot 15 dagen cel veroordeeld vanwege haar afstudeertoespraak. Amnesty International roept op tot haar onmiddellijke vrijlating.

Katsyaryna Vinnikava prees in haar toespraak voormalige universiteitsmedewerkers en andere studenten van de Belarussische Staatsuniversiteit die met represailles te maken kregen vanwege hun steun aan vreedzame demonstranten en hun verzet tegen de politiek onderdrukking.

‘De Belarussische autoriteiten hebben opnieuw hun vastberadenheid getoond om alle afwijkende meningen de kop in te drukken’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Het laatste doelwit is een jonge vrouw van wie het vermeende misdrijf zou zijn dat ze zich uitsprak voor gerechtigheid.’

Eerbetoon aan professoren en advocaten

Op dinsdag 29 juni sprak Katsyaryna Vinnikava in haar afstudeertoespraak de woorden: ‘Ik wens dat ieder van ons de rechtsstaat liefheeft, die verdedigt en daarvoor opkomt met de eer en waardigheid van een echte advocaat, ongeacht de huidige moeilijkheden en de moeilijkheden die komen gaan. Ken de wet, geloof in de wet. […] Onthoud alstublieft dat de wet de kunst van vriendelijkheid en gerechtigheid is. En vriendelijkheid, rede en menselijke waardigheid winnen samen altijd.’

Ze eerde ook voormalige faculteitsmedewerkers en advocaten die ‘door hun voorbeeld hebben laten zien wat een advocaat is en wat de wet is’. Onder hen zijn de voormalige professoren Alena Basalay en Alena Layeuskaya die werden ontslagen vanwege hun opvattingen, alsook advocaat Maksim Znak, die in september 2020 werd gearresteerd op beschuldiging van ‘samenzwering om de macht te grijpen’ en ‘oprichting van een extremistische groep’.

Geen toegang tot advocaat

Volgens vrienden van Katsyaryna Vinnikava werd ze op dinsdag 30 juni ontboden op de afdeling Binnenlandse Zaken van het district Leninsky in Minsk. Daar werd zij 7 uur lang ondervraagd en de volgende ochtend vastgezet. Ze kreeg geen toegang tot haar advocaat. Vinnikava werd beschuldigd van ‘het houden van een ongeautoriseerde betoging’.

Op 1 juli werd het studentenhuis waar ze woont, doorzocht en is haar laptop in beslag genomen. Vandaag heeft een rechtbank in Minsk Katsyaryna Vinnikava veroordeeld tot 15 dagen administratieve hechtenis. Ze wordt vastgehouden in het beruchte detentiecentrum Akrestsina.

‘Laat Vinnikava vrij’

‘Katsyaryna Vinnikava moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten en alle procedures tegen haar moeten worden stopgezet’, zegt Marie Struthers. ‘De Belarussische autoriteiten moeten ophouden met het vechten tegen hun eigen mensen en een einde maken aan alle politiek gemotiveerde onderdrukking. Iedereen die vastzit vanwege het uitoefenen van hun mensenrechten moet worden vrijgelaten.’

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/belarus-rechtenstudente-de-cel-in-wegens-afstudeerspeech

Rechtenstudente in Wit-Rusland de cel in wegens afstudeerspeech

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV