Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Reactie Rode Kruis op berichtgeving over hulp aan Afghanen

Nederlandse Rode Kruis

‘Rode Kruis wilde achterblijvers Afghanistan helpen, maar Buitenlandse Zaken liet aanbod liggen.’ Dit kopte de Volkskrant vandaag. De krant schrijft dat het Rode Kruis heeft aangeboden om hulplijnen op te zetten en psychosociale ondersteuning te bieden aan Afghanen, maar dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken hier geen gebruik van wilde maken. Lees hieronder onze reactie.

Klopt het dat het Rode Kruis hulp heeft aangeboden aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken?

Het klopt dat wij aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gevraagd of zij onze hulp en expertise konden gebruiken in verband met de situatie in Afghanistan. We hebben aangeboden om psychosociale ondersteuning te bieden aan mensen die geëvacueerd zouden worden uit Afghanistan, en we hebben voorgesteld om een hulplijn op te zetten.

Waarom heeft het Rode Kruis hulp aangeboden?

Het Rode Kruis is een onafhankelijke organisatie die wereldwijd zelfstandig hulp biedt bij noodsituaties, maar wij kunnen ook aanbieden om de overheid te ondersteunen bij een crisis. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan tijdens de coronapandemie, tijdens de instroom van vluchtelingen in 2015 en bij de overstromingen in Limburg in augustus.

Rondom de recente crisis in Afghanistan hebben wij onze hulp aangeboden omdat we ervaring hebben met het opzetten van telefonische hulpdiensten. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan aan het begin van de coronacrisis, toen we een hulplijn opzetten voor mensen die hulp of een luisterend oor nodig hadden. Deze diensten leken ons eventueel waardevol tijdens de crisissituatie in Afghanistan.

Wat vindt het Rode Kruis ervan dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken het hulpaanbod van het Rode Kruis niet heeft aangenomen?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven ons aanbod te overwegen en bij ons terug te komen wanneer ondersteuning nodig is. Als wij onze hulp aanbieden, dan is het aan de overheid om te beslissen of die hulp op dat moment nodig is.

Gebeurt het vaker dat Buitenlandse Zaken een aanbod van het Rode Kruis negeert?

We bieden regelmatig pro-actief onze hulp aan bij de overheid. Het is aan de overheid om te beslissen of onze hulp nodig is op dat moment. Het gebeurt uiteraard ook weleens dat de overheid geen behoefte heeft aan onze hulp.

Is het Rode Kruis nog steeds beschikbaar om hulp te verlenen, mocht dat nodig zijn?

Wij zijn altijd bereid om te kijken waar wij kunnen ondersteunen of onze expertise kunnen inzetten.

Kan het Rode Kruis nu niets doen voor de Afghanen?

Integendeel, we zijn ook nu al hard bezig met onze hulpverlening aan de Afghanen. In Afghanistan zelf zorgen we voornamelijk voor medische hulp, bijvoorbeeld aan mensen die gewond zijn geraakt door geweld. Daarnaast helpen we Afghanen over de hele wereld om het contact te herstellen met familieleden. In Nederland ondersteunen we bij de opvang van de Afghanen.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

https://www.rodekruis.nl/persberichten/reactie-rode-kruis-op-berichtgeving-over-hulp-aan-afghanen/

Reactie Rode Kruis op berichtgeving over hulp aan Afghanen

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood

Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV