Rapport: steeds meer jonge meisjes slachtoffer mensenhandel

Terre des Hommes

Elk jaar brengt Terre des Hommes Italië in oktober een rapport uit over de positie van meisjes en jonge vrouwen in de wereld. Twee jaar Covid-19 heeft voor hen veel verslechtering gebracht. Vandaag, 18 oktober, de Europese dag tegen de mensenhandel, kijken we naar het hoofdstuk over mensenhandel van meisjes en jonge vrouwen.

De nieuwe regering van Noorwegen heeft als eerste NAVO-lidstaat aangekondigd als waarnemer deel te nemen aan de vergadering van staten die zijn aangesloten bij het anti-kernwapenverdrag. Ook wil de Noorse regering stappen zetten om autonome wapensystemen te reguleren. De stappen zijn in lijn met de doelen van PAX en onze partnerorganisaties die in Noorwegen campagne voeren rond ontwapening. PAX vindt dan ook dat Nederland tenminste vergelijkbare stappen zou moeten zetten.

Volgens de laatste cijfers van UNODC (de VN organisatie voor ‘Drug control and Crime prevention’) is het merendeel van de wereldwijd 48.000 onderschepte slachtoffers van mensenhandel vrouwelijk: 46% zijn volwassen vrouwen en 19% zijn jonge meisjes of meisjes onder de 18 jaar. Het percentage volwassen vrouwen is in de laatste 15 jaar afgenomen volgens UNODC, maar het aantal meisjes is juist gestegen. In absolute aantallen werden de meeste meisjes-slachtoffers van mensenhandel onderschept in Noord Amerika (2.053), gevolgd door Europa (1.703), Azië (1.573) en Afrika (1.558). Let wel, het gaat hier om het aantal onderschepte slachtoffers (het betreft cijfers uit 2018).

Gedwongen tot seks

De meeste meisjes slachtoffers worden gedwongen tot seksuele uitbuiting (72%), terwijl 21% als kind aan het werk gaat. De criminele netwerken die minderjarigen verhandelen voor uitbuiting richten zich vooral op kinderen uit het armste deel van de bevolking en zij die kwetsbaar zijn of geen familiezorg hebben. Wereldwijd is 34% van alle slachtoffers van mensenhandel minderjarig, maar in arme inkomenslanden loopt dat percentage op tot 50%. 

Nieuw: verkocht als echtgenoot

Relatief nieuw en nog moeilijk te kwantificeren is de vorm van mensenhandel waarbij vooral China betrokken is. Meisjes en jonge vrouwen uit de buurlanden Vietnam, Cambodja, Pakistan, Laos en Nepal worden verhandeld en verkocht als echtgenote, vooral aan mannen op het Chinese platteland. In China is een tekort van naar schatting 30 tot 40 miljoen vrouwen ontstaan door de één-kind politiek en de praktijk van selectieve abortus als blijkt dat de foetus een meisje is. Ook uit Myanmar worden meisjes onder valse beloftes verleid en verhandeld door criminele mensenhandelaren. Chinese families betalen tussen de 3.000 en 13.000 USD voor een bruid. Hun taak: zo snel mogelijk zwanger worden en een zoon baren. 

Zie hier het volledige Indifesa rapport: The condition of the girl child worldwide, editie 2021, van Terre des Hommes Italië. 

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/rapport-terre-des-hommes-steeds-meer-jonge-meisjes-slachtoffer-mensenhandel

Rapport: steeds meer jonge meisjes slachtoffer mensenhandel

Terre des Hommes

Kinderen en kansen

Stichting Terre des Hommes Nederland, Zoutmanstraat, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV