Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Proefdiervrij en de Nederlandse Brandwonden Stichting

Stichting Proefdiervrij

Proefdieren overbodig maken kunnen we niet alleen. We hebben dan ook, inmiddels twee jaar geleden, de handen ineengeslagen met de nu proefdiervrije, Nederlandse Brandwonden Stichting. Een unieke samenwerking, en voor ons de eerste keer dat we een samenwerking aangingen met een gezondheidsfonds. Een samenwerking waar we nu al geweldige resultaten mee hebben kunnen behalen! 

Een onmisbare bouwsteen voor een toekomst zonder proefdieren

De Nederlandse Brandwonden Stichting is dan ook niet zomaar een gezondheidsfonds. Het is het eerste fonds dat zich bewust inzet voor onderzoek zonder proefdieren. Er worden wereldwijd namelijk nog steeds verschillende dieren ingezet voor brandwondenonderzoek. Het merendeel zijn ratten en varkens, omdat hun huid het meest lijkt op die van een mens. Maar ook dieren als konijnen en paarden worden nog regelmatig gebruikt. 

De Nederlandse Brandwonden Stichting haalde de krantenkoppen wanneer zij hardop uitspraken geen proefdieren meer te gebruiken. Sterker nog: zij hebben het investeren in innovatief proefdiervrij onderzoek nadrukkelijk in het beleid opgenomen. En dit sluit natuurlijk naadloos aan op onze eigen missie.

Debby Weijers, directeur Proefdiervrij: ‘De Nederlandse Brandwonden Stichting is het eerste fonds dat zich bewust inzet voor onderzoek zonder proefdieren. Daar zijn wij ontzettend blij mee. Door dit besluit kunnen we intensief samenwerken en dat is een mooie stimulans voor proefdiervrij onderzoek. En als er één schaap over de dam is…’

Op grote schaal proefdieren vervangen

Een intensieve samenwerking was dan ook een mooie stimulans voor proefdiervrij onderzoek – een manier om op grote schaal proefdieren te kunnen vervangen. Met gebundelde krachten, hebben we samen inmiddels al veel kunnen bereiken. Waaronder de financiering van het eerste proefdiervrije onderzoek bij de Nederlandse Brandwonden Stichting: het onderzoek van dr. ir .Fred Vermolen. 

Het eerste gezamenlijke, proefdiervrije onderzoek met de Nederlandse Brandwonden Stichting

Fred werkt namelijk niet met proefdieren – zelfs niet met huidweefsel of huidcellen: hij werkt uitsluitend met getallen. Als wiskundige heeft hij een geweldig wiskundig model ontwikkeld waarmee je zo goed mogelijk (al dan niet beter) kunt voorspellen hoe een brandwond zal gaan genezen. Op basis van deze informatie kan er gekeken worden welke behandeling het beste resultaat op zou kunnen leveren. Waar voor dit soort onderzoek eerder proefdieren werden gebruikt, is dit nu niet langer nodig! Sterker nog: dit wiskundige model maakt het mogelijk om rekening te houden met allerlei wisselende kenmerken waar je in de medische praktijk ook mee wordt geconfronteerd. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde leeftijd of huidskleur, maar ook de luchtvochtigheid, de bron van de brandwond en zelfs de verdere gezondheid van de patiënt. Iets wat bij proefdieronderzoek natuurlijk onmogelijk was. 

En dit maakt Fred een pionier op het gebied van proefdiervrij en wiskundig onderzoek!

Op naar het volgende project!

Na het succes van dit eerste proefdiervrije brandwondenonderzoek, is inmiddels ook het tweede project van start gegaan: een oplossing voor de veelvoorkomende wondverdieping na verbranding. 

Wondverdieping?

Wanneer er sprake is van wondverdieping, verliezen brandwondenpatiënten meer weefsel in de eerste fase van  het herstel. Dit betekent dat de genezing langer duurt, en dat er  meer littekens ontstaan. Zo kan een tweedegraads brandwond door wondverdieping bijvoorbeeld in een derdegraads brandwond overgaan. Niet alleen heeft dit een heftige, negatieve impact op het leven van de patiënten – maar er is op dit moment ook nog geen enkele manier om dit te voorkomen.

Proefdiervrij brandwondenonderzoek: fase 2

Maar sinds kort hebben onderzoekers ontdekt dat netosis, een proces waarbij witte bloedcellen een soort net uitspugen waardoor de wondheling geremd wordt, een grote rol speelt in deze wondverdieping. Dit nieuwe project legt de focus op het ontrafelen van dit mysterie, om zo uiteindelijk te ontdekken hoe netosis getriggerd wordt, en hoe het proces geremd, of zelfs voorkomen kan worden. 

Hoe? Met een innovatieve proefdiervrije methode, gebaseerd op 3D menselijke huidmodellen, bloedvaten en patiëntmateriaal! Een methode waar wij ons binnenkort samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting hard voor zullen gaan maken.

Wij vieren onze samenwerking

Zo hebben we niet één, maar twee proefdiervrije brandwondenonderzoeken in het leven mogen roepen tijdens onze twee-jarige samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting. Iets waar wij ongelooflijk trots op zijn.

Dat de toekomst ons nog veel mooie kansen mag bieden – en op naar de volgende twee jaar!

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Stichting Dierproefvrij:

https://proefdiervrij.nl/proefdiervrij-en-de-nederlandse-brandwonden-stichting/

Proefdiervrij en de Nederlandse Brandwonden Stichting

Stichting Proefdiervrij

Natuur, Milieu en Dieren

Stichting Proefdiervrij, Groot Hertoginnelaan 201, Den Haag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV