Poolse aanklager in beroep tegen vrijspraak lhbti-activisten

Amnesty International

In Polen gaat de openbaar aanklager in hoger beroep tegen de vrijspraak van drie activisten. De vrouwen, Elzbieta, Anna en Joanna, hangt daardoor weer een celstraf van 2 jaar boven het hoofd. De drie zetten zich in voor de rechten van vrouwen en lhbti’ers in een klimaat van haat en discriminatie. Ze hebben geen enkel misdrijf gepleegd, maar worden toch vervolgd.

‘Dat deze activisten op de korrel worden genomen is helaas staande praktijk in Polen, waar mensenrechtenverdedigers vaak worden lastiggevallen en geïntimideerd’, zegt Catrinel Motoc van Amnesty International.

Eerder vrijgesproken

Elzbieta, Anna en Joanna werden op 2 maart 2021 door een Poolse rechtbank vrijgesproken van het beledigen van religieuze gevoelens. Ze werden daarvan beschuldigd nadat ze posters hadden verspreid waarop de maagd Maria stond afgebeeld met een halo in regenboogkleuren rond haar hoofd. De regenboogkleuren zijn het symbool van de internationale lhbti-beweging. Het bezitten, maken en verspreiden van posters zoals die van Maria met een regenboog-halo valt onder het recht op vrijheid van meningsuiting.

Klimaat van haat en discriminatie

De vreugde om de vrijspraak was van korte duur omdat de openbaar aanklager nog geen drie maanden later beroep tegen die uitspraak aantekende. Het hoger beroep is tekenend voor het huidige intolerante klimaat in Polen. Door een reeks nieuwe wetten komt de vrijheid van meningsuiting er steeds meer onder druk te staan. Onafhankelijke media verdwijnen, het demonstratierecht is ingeperkt en de onafhankelijkheid van de rechtsspraak wordt aangetast. Ook worden mensenrechtenverdedigers vaak lastiggevallen en geïntimideerd.

Toenemende homohaat

Polen kampt met een toenemende homohaat. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2019 beloofde de PiS-partij de Poolse bevolking te beschermen tegen lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en intersekse personen (lhbti). PiS-leider Jaroslaw Kaczynski schilderde hen af als een bedreiging voor het traditionele gezin, de Poolse identiteit en de staat.

De regeringspartij weet zich in het zwartmaken van lhbti’ers gesteund door de katholieke kerk. Aartsbisschop Marek Jedraszewski van Krakau verklaarde dat Polen wordt geteisterd door een ‘regenboogplaag’. Hij vergeleek organisaties die opkomen voor de belangen van lhbti’ers met de ‘rode plaag’ van het communisme. Eerder liet de Poolse Conferentie van Bisschoppen een verklaring uitgaan waarin ze stelde dat lhbti’ers ‘niet alleen volkomen strijdig zijn met de Europese beschaving, maar dat als zij de basis van sociale normen worden, een gevaar zijn voor de toekomst van ons continent’.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de Poolse autoriteiten op om Elzbieta, Anna en Joanna niet te vervolgen, aangezien ze geen enkel misdrijf hebben begaan en alleen vreedzaam gebruikmaakten van hun recht op vrije meningsuiting.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/poolse-aanklager-in-beroep-tegen-vrijspraak-poolse-lhbti-activisten

Poolse aanklager in beroep tegen vrijspraak lhbti-activisten

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV