Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Polen moet aanklacht intrekken tegen vrouwen die ‘religieuze gevoelens beledigden’

Amnesty International

Amnesty International en vijf andere internationale mensenrechtenorganisaties roepen de Poolse autoriteiten op de aanklachten tegen drie activisten in te trekken. De drie vrouwen kunnen 2 jaar gevangenisstraf krijgen vanwege het maken van posters waarop de maagd Maria is afgebeeld met een halo in de lhbti-regenboogkleuren. Woensdag 4 november 2020 begint hun rechtszaak.

Elzbieta, Anna en Joanna – uit privacyoverwegingen worden hun achternamen niet genoemd – staan terecht vanwege het ‘beledigen van religieuze gevoelens’. Wereldwijd hebben meer dan 140.000 mensen hun handtekening gezet onder een petitie waarin de Poolse autoriteiten worden opgeroepen de aanklacht in te trekken.

Geen misdrijf

Het bezitten, maken en verspreiden van posters zoals die van Maria met een regenboog-halo valt onder het recht op vrijheid van meningsuiting. Maar de Poolse autoriteiten zeggen dat het een misdrijf is. ‘Aangezien er geen enkel bewijs is dat er een misdrijf is gepleegd, is het duidelijk dat de drie vrouwen vervolgd worden vanwege hun vreedzame activisme,’ zegt Catrinel Motoc van Amnesty International. ‘De Poolse autoriteiten moeten hun wetgeving wat betreft het recht op vrijheid van meningsuiting aanpassen zodat zij in overeenstemming is met internationale mensenrechtenstandaarden.

Lees hier de gezamenlijke verklaring van Amnesty International, Human Rights Watch, ILGA-Europe, Freemuse, Front Line Defenders en de Campaign Against Homophobia.

.

Luister naar de podcast waarin Elzbieta vertelt wat haar is overkomen of lees het interview met haar in Wordt Vervolgd. Of lees meer over de mensenrechtensituatie in Polen.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/polen-moet-aanklacht-intrekken-tegen-vrouwen-die-religieuze-gevoelens-beledigden

Polen moet aanklacht intrekken tegen vrouwen die ‘religieuze gevoelens beledigden’

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV