Plastic in veel kindervuurwerk

Plastic Soup Foundation

Door het verbod op het zwaardere vuurwerk is dit jaar een run ontstaan op zogeheten kindervuurwerk. Sterretjes, knetterballen, knetterlinten en varianten daarop mogen immers wel verkocht worden. 

Door de Plastic Soup Foundation en andere organisaties is jaar in jaar uit op het feit gewezen dat er (micro)plastics door het afsteken in het milieu komen en dat om die reden plastic in al het vuurwerk verboden moet worden. 

HET KNALPLASTIC CONVENANT

Met de ondertekening van het Knalplastic convenant, een gezamenlijk initiatief van Zwerfinator (Dirk Groot) en Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga) waarover het Nederlands Dagblad bericht, beloofden begin 2020 winkelketens en belanghebbende partijen plastic in vuurwerk volledig uit te bannen. Nu zijn de resultaten van deze inspanningen te zien. 

Veel winkelketens zijn helemaal met de verkoop gestopt, andere zijn overgestapt op alternatieven, zoals de knetterballen van karton die je bij Big Bazar en Action kunt kopen. Intratuin, die het convenant ondertekende, verkoopt echter nog wel knetterballen van plastic. Dat is ook het geval bij vele online-aanbieders. Er is dus meer nodig dan vrijwillige uitfasering, hoe succesvol die op zichzelf ook is. 

SUP RICHTLIJN

De Europese Unie pakt wegwerpplastic aan om te zorgen dat er minder plastic in het milieu terechtkomt. De Single Use Plastic (SUP) richtlijn verbiedt vanaf juli 2021 bijvoorbeeld plastic producten als plastic wattenstaafjes en plastic bestek, maar regelt niets met betrekking tot plastic in vuurwerk. 

Er is echter hoop op een Europees verbod. Het Europees Parlement heeft namelijk een amendement op het zogeheten New Circular Economy Action Plan ingediend. In dat amendement, een rechtstreeks gevolg van het Knalplastic convenant, wordt gevraagd om een verbod op plastic dat je letterlijk wegwerpt. Behalve vuurwerk gaat het om confetti, sneeuw van plastic poeder en waterballonnetjes. 

Foto: Papieren knetterballen van Big Bazar

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/12/niet-al-het-kinder-vuurwerk-is-plastic-vrij/

Plastic in veel kindervuurwerk

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV