Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PAX: Turkije, stop offensief!

10-10-2019

Het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië is begonnen. Dorpen en steden langs de grens zijn gebombardeerd en worden beschoten met artillerievuur. Turkse troepen trekken Syrië binnen om te vechten en krijgen daarbij hulp van Arabische milities om zo de Koerdisch Syrische strijdkrachten te bestrijden.

Eén van de doelen van Turkije is het creëren van een ‘veilige zone’ voor twee miljoen Syrische vluchtelingen die nu in Turkije wonen. Dat zou betekenen dat deze vluchtelingen verplaatst moeten worden naar Noordoost-Syrië. Doodsbange vluchtelingen vluchten nu naar het zuiden.

Internationale solidariteit

Onze Syrische partners en vrienden bereiden zich voor op het bieden van onderdak aan vluchtelingen uit de oorlogsgebieden. Ze waarschuwen voor de gevolgen van de militaire actie en roepen op tot internationale solidariteit met de burgers. Daarnaast roepen zij op tot een internationale actie om het militaire offensief onmiddellijk te stoppen.

Ook PAX ondersteunt deze oproep volledig. PAX is solidair met de mensen in het noordoosten van Syrië die op dit moment worden aangevallen, de 3 miljoen mensen in Idlib die worden aangevallen en de Syrische vluchtelingen in Turkije die gevaar lopen te worden gedeporteerd. We zijn ook solidair met onze dappere partners en vrienden in Syrië die er alles aan doen om burgers in nood te helpen om verdere spanningen tussen de verschillende groepen te voorkomen.

Haatdragende taal

PAX waarschuwt vooral voor het lot van Koerdische burgers in het noordoosten van Syrië. Net als vorig jaar in Afren wordt het Turkse offensief uitgevoerd met behulp van enkele Arabische milities die heel duidelijk zijn over hun bedoelingen met Koerdische strijders en burgers. Op sociaal media worden video’s verspreid die oproepen tot het “doden van ongelovigen”. Dit soort haatdragende taal en potentieel gericht geweld is zeer gevaarlijk en onaanvaardbaar. 

PAX pleit bovendien voor onderstaande punten:

  • Ondersteuning en assistentie voor maatschappelijke organisaties en onze partners om ze in staat te stellen hun werk voort te zetten.
  • Dat alle diplomatieke en militaire partners van Turkije, inclusief de VN, EU, NAVO en bilaterale partners – druk op Turkije uitoefenen om af te zien van verdere escalatie en aanvallen op Noord-Syrië.
  • De EU-lidstaten van Turkije garanties eisen dat Syrische burgers die zich in Turkije bevinden niet gedwongen worden zich te verplaatsen en dat zij niet tegen hun wil worden teruggestuurd naar Syrië. Syrië is immers niet veilig. De zogenaamde ‘veilige zones’ zijn in feite dodelijke valstrikken.
  • De EU en de lidstaten moeten garanderen dat geen enkele EU-faciliteit voor vluchtelingen in Turkije wordt gebruikt.
  • Europese landen moeten ervoor zorgen dat verdachte ISIS-aanhangers gerepatrieerd worden naar hun thuisland en worden berecht en dat hun kinderen worden gerepatrieerd naar het land van herkomst.
  • Er internationale aandacht moet komen voor het lot van 3 miljoen burgers die vastzitten in Dili.
  • Erkenning dat burgers in Idlib ook het risico lopen om slachtoffer te worden van massale volksverplaatsingen. Turkse en diplomatieke partners moeten er alles aan doen om dit scenario te voorkomen.

Steun ons werk in Syrië

Onze Syrische partners vangen vluchtelingen op en bieden hen onderdak en voedsel. Om dit te kunnen blijven doen hebben ze hulp nodig.

Steunt u hen met een gift?

Midden-Oosten

PAX: Turkije, stop offensief!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV