Palestijnen gecensureerd op social media, intimiderende sms’jes van Israëlische geheime dienst

PAX voor Vrede

Dat vrijheden van Palestijnen onder druk staan is deze week schrijnend duidelijk geworden. Dit geldt ook voor de vrijheid op sociale media. Rond de protesten tegen de dreigende uitzettingen in de Palestijnse buurt Sheikh Jarrah wordt online censuur ingezet als wapen. Dat zegt PAX-partner Nadim Nashif van de Palestijnse digitale rechtenorganisatie 7amleh. Nashif: “Door het censureren van berichten op sociale media en intimidatie van vreedzame activisten ligt de vrijheid van meningsuiting van Palestijnen nog verder onder vuur.” 

Berichten over de gebeurtenissen in Sheikh Jarrah en de Israëlische bezetting op sociale media worden met grote regelmaat geblokkeerd of offline gehaald, omdat deze massaal gerapporteerd worden aan de platforms waarop zij staan. Dat gebeurt doordat organisaties hun volgers oproepen om berichten over politiegeweld, huisuitzettingen of mensenrechtenschendingen te rapporteren. Wat veel wordt gerapporteerd gaat vaak offline. De Israëlische overheid voert hier zelf campagne voor en steunt de organisaties die dit doen. Nashif: ”In veel gevallen zeggen social mediabedrijven dat ze zich aan de lokale regels houden. Dat is problematisch als die regels komen van een onderdrukkend regime.”

‘Posts op social media kunnen levens redden’

7amleh schat dat er duizenden berichten over de situatie op deze manier zijn verwijderd. PAX vindt deze ontwikkelingen zeer zorgwekkend – de vrijheid van meningsuiting van Palestijnse burgers wordt ernstig beperkt door deze acties. “Het delen van informatie en kennis over de situatie is niet alleen een fundamenteel mensenrecht, maar ook enorm belangrijk voor de veiligheid van Palestijnse burgers: het uploaden van informatie op sociale media kan levens redden”, aldus Nashif. 

Daarnaast vormt deze censuur ook een juridische bedreiging: rapporten, foto’s en video’s worden nu zonder kans op tegenspraak verwijderd van het internet, terwijl juist dit materiaal in de toekomst zou kunnen dienen als bewijsmateriaal in rechtszaken. 

Intimiderende sms’jes van geheime dienst

‘Hallo. Jij bent geïdentificeerd als een van de mensen die deelnamen aan het geweld rond de Al-Aqsa moskee. Je zult verantwoordelijk worden gehouden.’ Verschillende activisten ontvingen de afgelopen dagen intimiderende sms’jes op hun mobiele telefoon – afkomstig van de Israëlische geheime dienst en vermoedelijk verstuurd op basis van de geo-locatie van hun telefoon in de wijk Sheikh Jarrah. 

Wat PAX doet

PAX werkt met 7amleh samen voor het beschermen, behouden en promoten van digitale rechten, vrijheid van meningsuiting en het tegengaan van online haat. PAX heeft een sterk netwerk van Israëlische en Palestijnse activisten en organisaties die zich inzetten voor de bescherming van mensenrechten, het beëindigen van de bezetting van Palestijnse gebieden, en een duurzame en eerlijke vrede in de regio. 

Wil je op de hoogte blijven van de situatie? Volg de hashtag #SaveSheikhJarrah op sociale media en houd het werk van PAX en 7amleh in de gaten. 

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://paxvoorvrede.nl/nieuws/berichten/palestijnen-gecensureerd-op-social-media-intimiderende-smsjes-van-israelische-geheime-dienst

Palestijnen gecensureerd op social media, intimiderende sms’jes van Israëlische geheime dienst

PAX voor Vrede

Mensen in nood

Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV