Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Overbrengen van Navalny is een straf onder het mom van medische behandeling

Amnesty International

Aleksei Navalny is overgebracht van de strafkolonie waar hij 2,5 jaar straf moet uitzitten naar een medische afdeling in een andere gevangenis.

‘De gezondheid van Aleksei Navalny is tijdens zijn detentie snel verslechterd. Hij is nu in hongerstaking omdat de Russische autoriteiten hem een ​​onderzoek door onafhankelijke artsen van zijn keuze hebben geweigerd. Het feit dat Navalny naar een andere strafkolonie is overgebracht, samen met de laatste officiële verklaringen, lijken erop te wijzen dat de autoriteiten van plan zijn hem dwangvoeding te gaan geven om zijn hongerstaking te doorbreken en hem verder te straffen’, zegt Marie Struthers van Amnesty International.

Dwangvoeding is vorm van marteling

Amnesty herhaalt haar oproep voor de onmiddellijke vrijlating van Aleksei Navalny. Zolang hij in detentie zit, moet Navalny zich laten kunnen onderzoeken en behandelen door gekwalificeerde, onafhankelijke medisch specialisten van zijn keuze. De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat elke beslissing om hem voeding toe te dienen alleen wordt genomen nadat onafhankelijke medische deskundigen zijn situatie hebben beoordeeld. Dat moet zonder dwang of ongewenste inmenging, en rekening houdend met Navalny’s wilsbekwaamheid en wensen. Een beslissing om hem dwangvoeding toe te dienen kan volgens internationaal recht neerkomen op marteling of andere vormen van mishandeling.

Amnesty’s oproep

De Russische autoriteiten ontkomen er niet aan dat de wrede behandeling van Aleksei Navalny wereldwijd onder de loep ligt. We richten ons tot al onze supporters, nationale regeringen en internationale instanties om deel te nemen aan onze oproep voor Navalny’s onmiddellijke vrijlating en dringende medische hulp door onafhankelijke artsen van zijn keuze om zijn leven te redden.

Achtergrond

Op 19 april 2021 verklaarde de Russische Federale Penitentiaire Dienst dat Aleksei Navalny, die onrechtmatig gevangenzit in strafkolonie nr. 2 in Pokrov, is overgebracht naar de medische afdeling van strafkolonie nr. 3 in de regionale hoofdstad Vladimir. Navalny kondigde op 31 maart 2021 een hongerstaking aan nadat de gevangenisautoriteiten weigerden een arts toe te laten om ​​zijn verslechterende gezondheidstoestand te onderzoeken, waaronder pijn in zijn rug en gevoelloosheid in zijn benen.

In een persbericht van 19 april omschreven de Russische autoriteiten de gezondheidstoestand van Navalny als ‘bevredigend’ en zeiden ze dat hij, met zijn toestemming, ‘vitaminetherapie’ krijgt. De behandelende artsen van Navalny meldden echter op 16 april de ‘sterk negatieve’ ontwikkelingen die uit Navalny’s bloedonderzoeken naar voren komen, die naar hun mening ‘op elk moment’ tot nierfalen of een hartstilstand kunnen leiden.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/rusland-overbrengen-van-navalny-is-een-straf-onder-het-mom-van-medische-behandeling

Overbrengen van Navalny is een straf onder het mom van medische behandeling

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV