Ouders maken zich grote zorgen over online veiligheid en grooming van hun kinderen

Terre des Hommes

Representatief onderzoek onder Nederlandse ouders met kinderen in de leeftijd van 8 t/m 17 jaar laat zien dat 56% de ouders zich (grote) zorgen maakt over online veiligheid en grooming van hun kinderen. Maar liefst 35% van de ouders geeft aan dat hun kind of een kind dat ze kennen, melding heeft gedaan van een vervelende situatie online. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Terre des Hommes, die strijdt tegen (seksuele) uitbuiting van kinderen.

Ruim een derde van deze ouders heeft of kent een kind dat een nare online ervaring meldde

Voor het onderzoek zijn Nederlandse ouders met thuiswonende kinderen van 8 tot en met 17 jaar bevraagd*. 56% van hen maakt zich in enige mate zorgen over de online veiligheid van hun kind, door het gebruik van internet, social media en apps. De grootste zorg van de ouders is dat hun zoon of dochter benaderd wordt door vreemden (68%), gevolgd door de vrees dat hun kind het verschil niet weet tussen ‘echte berichten’ en mensen en ‘neppe berichten’ en mensen (67%). Een andere uitkomst is dat bijna de helft van de ouders vreest dat hun kinderen bezig zijn met onveilige en ongewenste dingen die zij niet vertellen (48%)

“Mijn zoon kan slecht verstandige keuzes maken en gelooft alles wat er op internet staat. Hij ziet niet de slechte bedoelingen van mensen” (citaat van ouder uit onderzoek)

Meldingen van bedreigende online situaties 

28% van de ouders geeft aan dat hun kind(eren) weleens melding heeft/hebben gemaakt van vervelende situaties online, een antwoord dat significant vaker wordt gegeven bij een dochter (31%) dan bij een zoon (24%). Tel je daarbij de ouders die een kind uit hun omgeving kennen die een melding deed, dan wordt dat 35%. De meldingen lopen uiteen van online pesten, (pogingen tot) oplichting, seksuele benadering door vreemden en het rondsturen van pornografisch materiaal. 

Iemand wilde afspreken met haar, dat heeft ze stiekem gedaan. Ze was 13, hij 18, ze is toen aangerand. Daarna geen vervelende dingen meer, nu weet ze gelukkig beter”(citaat ouder)

Youtube gezien als meest gevaarlijke kanaal

Ouders maken zich vooral zorgen over social media kanalen YouTube (42%), TikTok (40%) en Online games (38%). Daarna volgen WhatsApp (34%), Snapchat (30%) en Instagram (28%). Een opvallend hoog percentage ouders (59%) weet de ontgrendelcode van de smartphone van hun zoon of dochter. Iets meer dan een derde (36%) zegt regelmatig in de mobiele telefoon te kijken en iets minder dan een derde (32%) zegt weinig te doen om het online gedrag te controleren. De meerderheid van de ouders geeft aan wel eens met hun kind praten over de gevaren die online spelen (91%)

Wie moeten actie ondernemen?

Volgens de ondervraagde ouders moeten zij zelf als ouders als eerste actie ondernemen om de online veiligheid van kinderen in Nederland te waarborgen (83%). De online kanalen volgen met 74%, vervolgens de overheid (58%) en scholen (56%)

Omvang van seksuele uitbuiting in Nederland

Social media speelt een steeds sterkere rol in het faciliteren van online seksuele uitbuiting, blijkt uit diverse onderzoeken**. Slachtoffers worden ook steeds jonger, zo zien de onderzoekers bij Terre des Hommes. 

Jasper Iking, projectleider: “Te veel ouders weten niet precies waar hun kinderen online mee bezig zijn. Wij hebben onderzoeken gehad met slachtoffers van 11 jaar oud”. 

Jaarlijks zijn naar schatting van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen ruim 1300 minderjarigen slachtoffer van seksuele uitbuiting. 

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/ouders-maken-zich-grote-zorgen-over-online-veiligheid

Ouders maken zich grote zorgen over online veiligheid en grooming van hun kinderen

Terre des Hommes

Kinderen en kansen

Stichting Terre des Hommes Nederland, Zoutmanstraat, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV