Oproep Stichting Bootvluchteling: stop de criminalisering van hulpverleners!

Stichting Bootvluchteling

Stichting Bootvluchteling roept de Griekse rechtbank op de aanklachten tegen Sarah Mardini, Seán Binder, Pieter Wittenberg en 21 andere hulpverleners te laten vallen. Vandaag begint de rechtszaak tegen hen. Zij werkten als vrijwilligers op Lesbos om mensen op de vlucht te redden en te helpen. Nu worden zij verdacht van mensensmokkel, spionage en deelname aan een criminele organisatie en hangt hen een gevangenisstraf tot 25 jaar boven het hoofd.

Drie van hen, Sarah, Seán en Nassos, zaten 108 dagen in voorarrest. Hun ‘misdaad’ was het redden van drenkelingen op zee. Onder de ‘verdachten’ bevindt zich ook de Nederlander Pieter Wittenberg. Pieter heeft mensen opgevangen op het strand en was schipper op een reddingsboot. 

De Griekse autoriteiten bestempelen het werk van deze hulpverleners ten onrechte als crimineel. Wij vinden dit onacceptabel: het redden van levens mag nooit gecriminaliseerd worden! Hulp aan mensen op de vlucht is geen misdaad, maar een daad van menselijkheid.

De rechtszaak is in strijd met het recht op het bieden en ontvangen van levensreddende hulp. Ook is het in strijd met het recht om grenzen te overschrijden om bescherming te zoeken en mensen bij Search and Rescue-operaties naar een veilige haven te brengen. Amnesty International zegt in een rapport dat in verschillende landen, waaronder Griekenland, ngo’s en hulpverleners die opkomen voor mensenrechten onder zware druk staan. Zij hebben te maken met onterechte strafzaken, intimidatie en restricties die hun werk steeds ingewikkelder maken. 

Ngo’s geven aan dat het door restricties en ondoorzichtige administratieve eisen steeds moeilijker is om mensen op de vlucht van medische, juridische of andere hulp te voorzien. Ook heerst er angst en onzekerheid over de criminalisering van hulp. Wij vinden dat dit moet stoppen. Het redden en helpen van mensen op de vlucht is geen misdaad en mag dit ook nooit zijn!

Afbeelding door Free Humanitarians.

Hoewel de Europese Commissie voorstelt reddingsoperaties niet te criminaliseren, heeft Nederland aangegeven dat niet te steunen. Met het ondertekenen van een brief aan de Rijksoverheid betuigen wij onze steun aan alle aangeklaagden. Ook doen we samen met onder meer Amnesty International, Rode Kruis, Stichting Vluchteling en Oxfam Novib een oproep om de aanklachten tegen de hulpverleners in te trekken en te stoppen met het criminaliseren van hulp aan mensen op de vlucht. Deze brief vind je hier.

Samen maken we verschil – daar geloven wij in. Kom in actie! Teken de petitie om deze rechtszaak te bevechten via www.freehumanitarians.org.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://bootvluchteling.nl/nieuws-en-verhalen/stop-criminalisering-van-hulpverleners/

Oproep Stichting Bootvluchteling: stop de criminalisering van hulpverleners!

Stichting Bootvluchteling

Stichting Bootvluchteling, Stationsweg, Ede, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV