Opnieuw verontrustende politie-inval bij lhbti-opvang in Oeganda

Aidsfonds – Soa Aids Nederland

Opnieuw verontrustende politie-inval bij lhbti-opvang in Oeganda

In Oeganda zijn bij een politie-inval in een opvang voor lhbti’ers 44 mensen opgepakt. Het misbruik van coronamaatregelen om de rechten van mensen uit de lhbti-gemeenschap te schenden gaat daarmee door.

Op een video die op social media wordt verspreid is te zien hoe de groep door politie op een rij wordt gezet en door de filmer van de video worden uitgescholden. Het is niet de eerste keer dat de Oegandese politie de coronamaatregelen gebruikt om mensen uit de lhbti-gemeenschap hard aan te pakken. In maart 2020 vond een soortgelijk incident plaats. De mensen die in de opvang verbleven zouden volgens de politie geen familiebanden hebben en geen sociale afstand houden, en werden daarop 50 dagen gevangen gehouden en mishandeld.

De inval volgt twee weken nadat ook in Ghana een bijeenkomst over lhbt-rechten werd binnengevallen. Daardoor zitten nu nog 21 mensen vast.

Homofoob beleid

Op 3 mei werd er in Oeganda een nieuwe wet in het parlement aangenomen die relaties van mensen van hetzelfde geslacht nog verder criminaliseert. De wet wacht nog op de presidentiele handtekening en is daarom nog niet officieel van kracht. Het is (nog) onduidelijk in hoeverre deze nieuwe wet heeft bijgedragen aan deze inval. Wat we wel weten is dat het toch al homofobe beleid van de Oegandese regering mensen uit de lhbti-gemeenschap uitsluit van goede hiv-voorlichting en -zorg. De speciale opvangcentra zijn vaak de enige plek waar zij terecht kunnen en waar ze de gezondheidszorg krijgen die ze nodig hebben. Dat maakt dit bericht over deze inval extra verontrustend.

#ReleaseThe44

Op Twitter is inmiddels de hashtag #ReleaseThe44 in het leven geroepen voor de campagne om deze mensen vrij te krijgen, in navolging van de Ghanese hashtag #ReleaseThe21. Wij houden via onze lokale partnerorganisatie een vinger aan de pols. Zij zetten alles op alles om deze mensen te helpen en om ervoor te zorgen dat de zorg voor mensen met hiv zoveel mogelijk doorgaat.

Dit bericht is afkomstig van de website van het SOA - Aidsfonds:

https://aidsfonds.nl/nieuws/opnieuw-verontrustende-politie-inval-bij-lhbti-opvang-in-oeganda/

Opnieuw verontrustende politie-inval bij lhbti-opvang in Oeganda

Aidsfonds – Soa Aids Nederland

Gezondheid en Handicaps
Logo Aidsfonds

Keizersgracht 392, 1016 GB Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV