Onveilige situatie in Al Hol kamp, Syrië: medewerker Artsen zonder Grenzen omgekomen

Artsen zonder grenzen

De veiligheidssituatie in het Al Hol kamp in Syrië is dit jaar nog verder verslechterd dan de jaren hiervoor. Sinds januari zijn er 30 mensen gedood en de situatie blijft uitermate onveilig voor de mensen in het kamp. Vorige week, in de nacht van 24 februari, is een Artsen zonder Grenzen medewerker gedood in de tent waar onze collega woonde. We voelen ons helaas genoodzaakt om tijdelijk een deel van onze hulp stop te zetten, waaronder het verlenen van medische zorg in tenten van inwoners. Ook roepen we de internationale gemeenschap op om tot structurele oplossingen te komen voor de inwoners van het Al Hol kamp. Twee op de drie zijn kinderen.

’s Nachts gedood

Onze medewerker werd ’s nachts gedood in de tent waar onze collega woonde in het kamp Al Hol. ‘Onze collega had geen dienst, en was samen met het gezin. We proberen inzicht te krijgen in de omstandigheden. We bieden ondersteuning aan het gezin in deze moeilijke tijd. Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van onze omgekomen collega,’ verklaart Will Turner, noodhulpmanager voor onze medische noodhulp in Syrië. Uit respect voor de privacy van onze collega en diens familie geven wij geen informatie over de identiteit.

Ongeluk met een kachel

Drie dagen later, zaterdagavond 27 februari, voltrok zich een ander drama toen er een brand in het kamp ontstond. Hierbij zijn zeven mensen, waaronder de vierjarige dochter van een ander teamlid, omgekomen. Zo’n 30 anderen raakten gewond, waaronder drie van onze medewerkers. De brand ontstond in een tent waar mensen bijeen waren gekomen om een bruiloft te vieren. Een kind stootte per ongeluk een kacheltje om waarna het vuur zich snel verspreidde.

al hol kamp syrie
Het Al Hol kamp in Noordoost- Syrië, door het hek gezien met naar schatting 65.000 inwoners. Twee op de drie zijn kinderen. © Ricardo Garcia Vilanova

30 doden sinds januari

De veiligheid in het kamp is sinds begin dit jaar een groeiend probleem. In de afgelopen maanden zijn 30 mensen omgekomen. In de meeste gevallen gaat het om gerichte moorden. Anderen raakten verstrikt in kruisvuur, zijn gedood bij aanvallen met messen of kwamen om bij ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden. Ook kinderen zijn het slachtoffer. Zo behandelde ons team vier slachtoffers van twee afzonderlijke schietpartijen in een van onze klinieken in het kamp, waaronder een moeder en haar kind.

Gedeeltelijke stopzetting van onze hulp

Als gevolg van de verslechterde veiligheidssituatie in het Al Hol kamp, voelen we ons helaas genoodzaakt om tijdelijk bepaalde hulp stop te zetten. Het gaat onder meer om medische behandeling in tenten van mensen die niet naar onze kliniek kunnen komen, en een aantal activiteiten rond waterverschaffing en hygiëne. Ons werk in onze klinieken zetten we voort.

Kamp Al Hol in Syrië
Kamp Al Hol in Syrië ©Ricardo Garcia Vilanova

Gevolgen voor kinderen

‘Het komt helaas regelmatig voor dat mensen worden gedood, veelal in de tenten waar ze wonen,’ vertelt Will Turner. ‘Kinderen blijven achter zonder iemand die voor ze kan zorgen. De autoriteiten hebben een verantwoordelijkheid om te zorgen voor de veiligheid van deze mensen. En dat is Al Hol niet, en het is zeker geen geschikte plek voor kinderen om in op te groeien. Deze nachtmerrie moet stoppen.’ Al Hol wordt beheerd door plaatselijke autoriteiten en veiligheidsmachten die de meeste inwoners ervan tegenhouden de kampomgeving te verlaten.

Oproep aan de internationale gemeenschap

We roepen de internationale gemeenschap en landen met burgers in het Al Hol om structurele oplossingen te vinden voor de inwoners.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/syrie-al-hol-onveilig-medewerker-omgekomen/

Onveilige situatie in Al Hol kamp, Syrië: medewerker Artsen zonder Grenzen omgekomen

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV