Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Onrust in Syrië en ons werk in Irak

Zondag 13/10
“Nu de week vordert zwakt de aandacht van Bagdad alweer af, terwijl de demonstraties doorgaan. Dit keer gaat alle zorg naar de situatie in het noorden van Syrië waar het Turkse leger de Koerdische dorpjes heeft binnengevallen. Al meer dan 100.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Ik volg het nieuws gespannen. ZOA als humanitaire organisatie die zich juist focust op het verlenen van de eerste hulp, heeft zeker een taak als de vluchtelingen ook deze kant op komen. Deze situatie is nieuw en spannend voor me. Hoe moeten we de hulp aan zoveel mensen coördineren, welke goederen moeten we waar en aan wie uitdelen? Hoe verlopen de procedures?

Ik neem meteen contact op met het hoofdkantoor om te schakelen met het noodhulpteam. Ook wat ervaren collega’s op kantoor hier, die ook in de tijd van de grote crisis in Mosul betrokken waren, weten wat er gedaan moet worden. Samen maken we een plan om bij de VN te informeren, een lijst op te stellen met goederen die de mensen mogelijk als eerste nodig hebben en bekijken we de kaart waar mensen wel eens als eerste de grens vanuit Noord Syrië naar het Koerdische gedeelte van Irak zullen overkomen.

Vanochtend kreeg ik al van de VN, de Koerdische autoriteiten en van de office die de coördinatie tussen de hulporganisaties regelt al uitnodigingen om de situatie te bespreken. Ik e-mail het hoofdkantoor in Apeldoorn met een korte update van de huidige situatie en de acties. Ik hoop dat er snel geld beschikbaar komt, want de nood is hoog. Ook mail ik de Nederlandse ambassade om hen te laten weten dat ZOA wil helpen met het verlenen van de erste hulp. Tot slot vraag ik ook onze partnerorganisaties die dichtbij de grens met Syrië zitten om mee te doen.

Ondertussen gaat het werk op kantoor gewoon door. Ik snel met een financieel collega naar twee banken om mijn handtekening te legaliseren, en overleg ik met het managementteam de plannen voor deze week. In het vlugge voorbijgaan vraag ik een collega hoe het met haar gaat.

Direct begint ze over Bagdad en dat ze zich zo weinig kan concentreren. Ik besef me dat ik niet zomaar even kan doorlopen en vraag wat haar zo bezig houdt. Ze barst in tranen uit en snikt hoe erg het is dat honderden jongeren zomaar omkomen terwijl niemand echt naar ze luistert. Er geen toekomst is en het land zo verdeeld is. Hoe we ook ons best doen in onze organisatie, zal het ooit beter worden? Het emotioneert me ook, en hoewel we niet hetzelfde geloof hebben, vraag ik toch of het goed is om samen te bidden.

Wij tweeën in de meeting room tegenover elkaar met gevouwen handen voelt plotseling heerlijk veilig. Alsof er iets warms om ons heen is.”

ZOA start noodhulp op voor Syrische vluchtelingen uit Noordoost-Syrië. Help je mee dit mogelijk te maken?
Ja, ik help mee

Onrust in Syrië en ons werk in Irak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV