Onderzoek World Animal Protection: kangoeroeproducten op grote schaal verkocht in Nederland 

World Animal Protection Nederland

World Animal Protection verontrust na inventarisatieonderzoek

Nederlandse bedrijven verkopen op grote schaal kangoeroeproducten. Maar liefst 56 bedrijven verkopen schaatsen, voetbalschoenen, hondenvoer en andere producten van kangoeroevlees en -leer. Dat blijkt uit een inventarisatieonderzoek door World Animal Protection. De organisatie noemt het schokkend, en pleit ervoor dat de verkoop wordt gestaakt. 
Het onderzoek is gedaan op basis van een online rondgang langs het assortiment van onder meer verkopers van diervoeding, voetbalschoenen, schaatsen, motorkleding, hoeden, groothandels en restaurants. Zo verkopen bekende merken als MedPets, Pets Place, Hanos, Intersport, Decathlon en Bol.com kangoeroeproducten, blijkt uit het onderzoek. Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘Deze inventarisatie toont nog maar het topje van de ijsberg. Uit cijfers blijkt dat elk jaar circa 300 ton kangoeroevlees en -leer vanuit Australië naar Nederland wordt geïmporteerd. Nederlandse bedrijven hebben zo een aanzienlijke bijdrage in grootschalig kangoeroeleed.’

Gruwels van de kangoeroejacht

Volgens de dierenbeschermingsorganisatie schuilt er achter kangoeroeproducten een jacht die enorm dierenleed veroorzaakt (video). Elk jaar worden zo’n 1,6 miljoen wilde kangoeroes in Australië bejaagd voor hun vlees en huid. Tot 40 procent van de schoten is niet direct fataal, waardoor kangoeroes een langzame, pijnlijke dood sterven of verminkt aan de jager ontkomen. Jonge kangoeroes worden hulpeloos achtergelaten of doodgeslagen – zij leveren immers niks op in deze industrie. In tien jaar tijd (tussen 2000 en 2009) kwamen naar schatting acht miljoen joeys om als ‘nevenschade’ van de jacht.

Kuijpers: ‘Het valt ons enorm tegen hoeveel bedrijven in Nederland nog kangoeroe in hun assortiment hebben. Veel bedrijven verschuilen zich achter het feit dat de import legaal is. Onder het mom van populatiemanagement wordt de jacht toegestaan, maar er vinden op grote schaal grove misstanden plaats. Daarnaast vormt de jacht een risico voor het behoud van de kangoeroe en voor de volksgezondheid. Als bedrijf heb je een verantwoordelijkheid voor wat je verkoopt, en in dit geval dus verantwoordelijkheid voor grootschalig dierenleed. Daarom roepen we hen op de verkoop definitief te staken, met Bol.com voorop.’World Animal Protection benaderde alle bedrijven uit de inventarisatie met wetenschappelijke en ethische bewijslast en daarbij de vraag of ze hun kangoeroeverkoop wilden stoppen. Zes bedrijven reageerden hier tot nu toe positief op: de merken Hondjekoek, Bidfood, Uut Twelle, Kiezebrink (diervoeding), BBQuality (menselijke consumptie) en Boomsma (modeartikelen) besloten al kangoeroe uit het assortiment te halen*.

Petitie Bol.com

Een van de bedrijven die kangoeroeproducten nog niet uit het assortiment wil halen, is Bol.com Dit terwijl het bedrijf een breed scala aan kangoeroeproducten aanbiedt in Nederland. Van voetbalschoenen tot schaatsen en van huisdiervoer tot motorkleding. World Animal Protection is daarom een petitie gestart, om Bol te overtuigen niet meer bij te dragen aan de kangoeroejacht: ‘Bol.com, de winkel van verborgen dierenleed’

(*) Van de bedrijven die kangoeroeproducten uit het assortiment haalden, is het mogelijk dat de producten nog wel vindbaar zijn op de website. Bij een aantal bedrijven wordt het huidig assortiment opgemaakt, en daarna niet meer aangeboden.

Onderzoek World Animal Protection: kangoeroeproducten op grote schaal verkocht in Nederland 

World Animal Protection Nederland

Natuur, Milieu en Dieren

Louis Couperusplein 2, 2514 HP Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV