Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Onderzoek: Nederlanders onwetend over wereldwijde vluchtelingencrises

Stichting Vluchteling

Hoeveel mensen zijn er wereldwijd op de vlucht? Waar worden ze opgevangen? De gemiddelde Nederlander vindt deze vragen lastig te beantwoorden, blijkt uit ons onderzoek uitgevoerd door Motivaction onder Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar. Gelukkig vinden bijna alle ondervraagden wel dat vluchtelingen noodhulp verdienen. Ook jongeren bieden hoop voor de toekomst. Zij staan duidelijk positiever tegenover mensen op de vlucht dan ouderen.

Aantal vluchtelingen wereldwijd

Momenteel zijn er 79,5 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. De coronapandemie zorgt bij vluchtelingen voor dubbele kopzorgen. Nederlanders zijn zich hier over het algemeen niet van bewust blijkt uit het onderzoek. Zij schatten het totale aantal vluchtelingen wereldwijd een stuk lager in; op 50 miljoen.

Opvang overwegend in Europa?

Nederlanders blijken ervan overtuigd dat de meeste vluchtelingen worden opgevangen worden in Griekenland, Duitsland en – terecht – in Turkije. Maar liefst 35% denkt ten onrechte dat Nederland de meeste opvang biedt. In realiteit staat Nederland heel ver van de top 10 landen die opvang bieden aan mensen in nood.

Daarentegen bieden Turkije, Pakistan en Colombia, buurlanden van conflictgebieden, wel de meeste opvang. Logischerwijze blijven vluchtelingen het liefst zo dicht mogelijk bij hun thuis. Zodra hun eigen land weer veilig is, kunnen ze sneller terugkeren om hun leven opnieuw op te bouwen.

Noodhulp en steun van jongeren

Ondanks de onwetendheid over de vluchtelingenproblematiek, is 97% het erover eens dat het bieden van noodhulp essentieel is. Ook vinden jongeren dat vluchtelingen juist een verrijking kunnen zijn voor de Nederlandse maatschappij. Ze staan ten opzichte van ouderen positiever tegenover permanente verblijfsvergunningen.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd in november 2020 door Motivaction onder een representatieve steekproef van 1.093 Nederlanders tussen 18 en 75 jaar uit het StemPunt-panel. Motivaction is een onafhankelijk onderzoeksbureau, lid van de MOA en maakt deel uit van de Research Keurmerkgroep.

Benieuwd naar het persbericht en de overige resultaten? Lees het hier. 

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2020/12/nederlanders-onwetend-over-wereldwijde-vluchtelingencrises

Onderzoek: Nederlanders onwetend over wereldwijde vluchtelingencrises

Stichting Vluchteling

Mensen in nood

Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV