Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Onderzoek naar proefdiervrije methoden in corona onderzoek

Stichting Proefdiervrij

Gisteren is er in de Tweede Kamer gedebatteerd over dierproeven en proefdieren. Op de agenda stond onder andere de terugblik op het Transitieprogramma Proefdiervrije Innovatie (TPI), proefdieren in corona onderzoek en de toename in het aantal dierproeven in 2019. Wij zijn tevreden met wat er is (toe)gezegd, over onder andere onze ingebrachte punten. Zo komt er een onderzoek naar proefdiervrije methoden in corona onderzoek.

Hierbij een overzicht van die belangrijkste punten:

Aantal dierproeven is toegenomen

Al jaren wordt er in de Kamer gesproken over de wens het aantal dierproeven terug te dringen. Tot spijt van de Kamerleden zien we dat maar niet gebeuren; in 2019 werden er zelfs weer meer proeven op dieren uitgevoerd dan in 2018.

Proefdieren in corona onderzoek

Iedereen was het erover eens dat de impact van corona onderzoek op het aantal gebruikte proefdieren waarschijnlijk groot zal zijn. Wij delen deze angst. Minister Schouten heeft het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad) gevraagd om onderzoek te doen naar het gebruik van proefdieren en proefdiervrije methoden in corona onderzoek. In het voorjaar van 2021 zal een tussenrapportage van dit onderzoek gepubliceerd worden.

Goed nieuws voor TPI

Het programma Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI), dat geregisseerd wordt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, loopt sinds 2018 en heeft het gesprek over proefdiervrije innovaties op de agenda gezet. Niet alleen bij de overheid, maar ook bij veel andere partijen. Zo heeft TPI ervoor gezorgd dat er geld beschikbaar is gesteld voor humaan, proefdiervrij onderzoek.

Wij hebben ons, in de aanloop naar dit debat, hard gemaakt voor het behoud van TPI. Gelukkig bleek uit de reactie van minister Schouten dat zij het met ons eens is. Zij gaf aan dat er opnieuw budget gereserveerd is voor TPI; daar zijn wij hartstikke blij mee!

Tot slot: Saskia op NPO1

Proefdiervrije innovatie staat op de kaart, maar er moet nog veel meer op ingezet worden. We zijn bij dat de Tweede Kamer dit ook steeds meer inziet. Onze collega Saskia Aan is hier gisteravond over in gesprek gegaan met, directeur van het Erasmus Dierexperimenteel Centrum (EDC), Martje Fentener van Vlissingen en Tijs van den Brink op Radio 1. Gemist? Luister hier terug.

Het bericht Onderzoek naar proefdiervrije methoden in corona onderzoek verscheen eerst op Proefdiervrij.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Stichting Dierproefvrij:

https://proefdiervrij.nl/onderzoek-naar-proefdiervrije-methoden-in-corona-onderzoek/

Onderzoek naar proefdiervrije methoden in corona onderzoek

Stichting Proefdiervrij

Natuur, Milieu en Dieren

Stichting Proefdiervrij, Groot Hertoginnelaan 201, Den Haag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV