Onderzoek jongeren tijdens Corona: “Het voelt alsof er 40 tabbladen openstaan in hun hoofd”

Nederlandse Rode Kruis

Coaches van Blijfovereind ontvingen afgelopen weken veel telefoontjes van jongeren met mentale problemen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren zich tijdens de coronacrisis vaker eenzaam en somber voelen. Het Rode Kruis biedt daarom in samenwerking met Blijfovereind gratis telefonische gesprekken aan waarin jongeren met een coach over hun problemen kunnen praten. Wat wordt er besproken in zulke gesprekken? Waar zitten jongeren mee? Een coach van Blijfovereind vertelt.

Rusteloosheid

Huib is een van de zesendertig coaches bij Blijfovereind. Hij merkt dat rusteloosheid een onderwerp is dat vaak terugkomt. “Een meisje had een mooi metafoor hiervoor. Ze vertelde dat het voelde alsof ze in haar brein veertig tabbladen had openstaan waardoor de hele ‘machine’ langzamer werkte. Toen ik vroeg wat er dan allemaal in die tabbladen stond, bleken het eigenlijk maar drie onderwerpen te zijn. Toch blijkt hieruit dat dingen juist nu veel zwaarder aanvoelen en vaak overdacht kunnen worden.”

Coach in gesprek met tiener

Eenzaamheid en een opgesloten gevoel

Huib merkt ook dat jongeren hun mentale problemen vaak aan hetzelfde haakje ophangen. “Ze beginnen vaak over dat ze balen dat ze op het moment niets kunnen doen. Maar als je doorvraagt merk je dat overkoepelende thema’s de eenzaamheid is en het gevoel van opgesloten zijn. Vooral in een donkere studentenkamer of het slaapkamertje bij je ouders kunnen deze gevoelens de overhand krijgen.”

Jezelf verwaarlozen

Ook geven jongeren vaak aan dat ze niet goed voor zichzelf zorgen. “Jongeren benoemen dat ze slecht eten, alleen maar pizza bijvoorbeeld.” Slecht eten kan een gevolg zijn van je mentaal niet gezond voelen. Wanneer je je somber voelt, heb je ook vaak de energie niet om iets te ondernemen: koken kan al te veel zijn. Tegelijkertijd kun je je door ongezond eten lichamelijk en mentaal minder goed voelen. En dit wordt dan een vicieuze cirkel. Lees hier meer tips hoe je mentaal gezond kunt blijven tijdens deze coronacrisis.

Handen van een jongen tijdens een gesprek

De drempel verlagen

Leanne is socialemedia- en onlinemarketingadviseur bij Blijfovereind en merkt dat de samenwerking met het Rode Kruis goed uitpakt. “We zien dat veel studenten tussen de 20 en 30 jaar nu bij ons aankloppen en we bereiken hen nu vooral via Instagram. Het is mooi om te zien dat de drempel om hulp te zoeken wordt verlaagd door specifiek de jongerengroep aan te spreken.” Eerder zagen we ook al dat mentale problemen dankzij dit soort initiatieven ook vaker besproken worden op social media.

We zijn er nog niet

Toch zijn we er nog niet volgens Huib. “Mensen die we aan de lijn hebben, beseffen al dat ze hulp nodig hebben. Je bent dan eigenlijk al halverwege. Juist ook leerkrachten, ouders en andere omstanders spelen een belangrijke rol om jongeren die hulp nodig hebben door te verwijzen.” Leanne vindt dat mentale problemen altijd bespreekbaar moeten zijn. “Jongeren hoeven geen schaamte te voelen en zouden hun problemen aan de keukentafel moeten kunnen bespreken. Als dit wat lastiger gaat, zijn wij er voor hen.”

Samen sterk tijdens de coronacrisis

Het Rode Kruis staat klaar voor iedereen die hulp nodig heeft tijdens de coronacrisis. We ondersteunen bijvoorbeeld de zorg en geven voedselhulp aan mensen die niet meer zelf een maaltijd op tafel kunnen zetten. Daarnaast geven we voorlichting over fysieke én mentale gezondheid. Heb je vragen of heb je een luisterend oor nodig? Je kunt ook altijd even bellen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888).

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/coach-over-jongeren-het-voelt-alsof-ze-veertig-tabbladen-hebben-openstaan-in-hun-hoofd-coahcgesprek-mentale-problemen/

Onderzoek jongeren tijdens Corona: “Het voelt alsof er 40 tabbladen openstaan in hun hoofd”

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood

Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV