Onderzoek: Impact van alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis

Amref Flying Doctors

Meisjesbesnijdenis is een hardnekkige traditie die bij veel nomadische gemeenschappen de overgang van meisje naar vrouw markeert. Om ervoor te zorgen dat meisjes niet besneden worden hebben wij samen met de Masai een alternatief ritueel bedacht waarin de pijnlijke besnijdenis is vervangen voor onderwijs. Hoe het nu gaat met de meisjes die 5 tot 10 jaar geleden een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis hebben doorlopen, is in kaart gebracht in onze Impact Studie. De resultaten zijn erg positief.  

Wereldwijd zijn 300 miljoen meisjes en vrouwen het slachtoffer van besnijdenis en ieder jaar lopen ruim 4 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. In steeds meer landen is meisjesbesnijdenis verboden. Ook in Kenia. Toch worden daar ook nu nog meisjes besneden en op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Enerzijds omdat het een eeuwenoude praktijk is en men onvoldoende geïnformeerd is over de schadelijke gevolgen. Anderzijds worden meisjes uitgehuwelijkt voor de bruidsschat en zodat er een mond minder te voeden is in het gezin. In tijden van covid-19 is het aantal besnijdenissen en kindhuwelijken gestegen, vaak door verlies van werk. 

Lees hier meer over de impact van corona. 

Alternatief ritueel 

Samen met de Masai heeft Amref Flying Doctors een manier gevonden om traditie en vooruitgang samen te laten gaan: een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis. In dit ritueel zijn de meeste (prachtige!) onderdelen onveranderd, maar zonder de pijnlijke meisjesbesnijdenis. De nadruk ligt nu op bewustwording en educatie voor meisjes, jongens én de hele gemeenschap. Sinds 2009 tot op heden hebben in Kenia en Tanzania 20.000 meisjes dit alternatieve ritueel doorlopen en zijn zij vrouw geworden zonder besnijdenis.  

“Toen ik deelnam aan de training van Amref probeerde mijn vader mij uit te huwelijken, maar ik weigerde. Mijn vader begon mij te steunen met mijn educatie en vertelde me: blijf leren totdat je bereikt wat je wil bereiken.” – (anoniem)

Conclusies na 10 jaar alternatief ritueel

Sinds 2009 organiseren wij het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis in de provincie Kaijiado. Dit biedt ons de mogelijkheid om na te gaan hoe het nu is met de meisjes die 5 tot 10 jaar geleden in ons programma betrokken waren. Geconcludeerd kan worden dat door ons ARP model: 

  • Meisjes op een latere leeftijd trouwen en kinderen krijgen
  • Meisjes langdurig op school blijven en de school afmaken
  • Minder meisjes als tiener zwanger worden
  • Minder meisjes worden besneden in Kaijado

Onderzoeksresultaten 

  • Ten opzichte van 2009 is het percentage meisjes dat besneden wordt met 24,2% gedaald. Voordat het alternatieve ritueel werd ingevoerd (in 2009) werd 80,8% van de meisjes besneden. Sinds de introductie van het alternatieve ritueel is dit 56,6% (in 2019). 
  • Het aantal jaren dat een meisje op school zit, is met 2,5 jaar toegenomen. Voorheen ging een meisje 3,1 jaar naar school, nu gaat een meisje gemiddeld 5,6 jaar naar school. 
  • Het percentage kindhuwelijken is met 4,9% gedaald. 
  • Het percentage tienerzwangerschappen is met 6,3% gedaald. 

Lees hier de volledige Impact Studie 

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Amref Flying Doctors:

https://www.amref.nl/actueel/2021/impact-alternatief-ritueel

Onderzoek: Impact van alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis

Amref Flying Doctors

Ontwikkelingshulp

Schuttersveld 9 2316 XG Leiden

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV