Onderzoek: grote rol Ethiopian Airlines in handel in wilde dieren

Ook levende wilde dieren van Afrika naar Nederland vervoerd 

Luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines vervult een grote rol in de wereldwijde handel in levende wilde dieren. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection. Via Ethiopian Airlines worden tot negen keer per maand wilde dieren vervoerd vanuit Afrika naar minstens achttien landen over de hele wereld, waaronder Nederland. World Animal Protection roept luchtvaartmaatschappijen en de Nederlandse overheid op om hun aandeel in de commerciële handel in wilde dieren te stoppen.
Het rapport Cargo of Cruelty onderzocht tussen 2016 en 2020 activiteiten op sociale media waaruit blijkt dat luchtvaartmaatschappijen de handel in wilde dieren faciliteren. Ethiopian Airlines is de meest gebruikte luchtvaartmaatschappij voor het vervoeren van wilde dieren uit West-Afrika, die met name zijn bedoeld voor de vraag naar exotische huisdieren. Ook via Air-France-KLM werden dieren getransporteerd. Minstens vier transporten met wilde dieren gingen via Royal Air Maroc naar Nederland, met onder meer giftige slangen en ongewervelde dieren.

Ethiopian Airlines vliegt levende wilde dieren de hele wereld over.

De wereldwijde handel in exotische huisdieren is grotendeels ongedocumenteerd en regelgeving is onvoldoende. Het rapport identificeert ook aspecten van de handel die mogelijk niet voldoen aan internationale wettelijke vereisten[1] en laat zien dat legaliteit niet betekent dat de handel in wilde dieren veilig, duurzaam en diervriendelijk is. Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘De realiteit is dat we voor een groot deel van de geïdentificeerde soorten in de social media-berichten een onbekende of dalende populatietrend in het wild zien. Voor meer dan een derde van de diersoorten is het risico op uitsterven onbekend, en meer dan 7 procent  van de geïdentificeerde diersoorten wordt met uitsterven bedreigd. Deze handel leidt tot grootschalig dierenleed, het uitsterven van diersoorten en het afnemen van de biodiversiteit die we zo hard nodig hebben.’

De handel in civetkatten voor de vraag naar exotische huisdieren brengt een groot risico met zich mee voor onze volksgezondheid.  

Nederland belangrijk handelsknooppunt

Uit het onderzoek blijkt dat de geadverteerde wilde dieren die in de social media-berichten werden waargenomen onder meer naar Nederland geëxporteerd zijn. Eerder verkregen data van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit liet zien dat tussen 2014-2019 ruim 83 miljoen wilde dieren legaal en levend naar Nederland geïmporteerd werden. Zelfs in de hoogtijddagen van de coronapandemie werden in Nederland beurzen met wilde dieren georganiseerd, waar ook vele exotische zoogdieren, zoals vleermuizen, te koop werden aangeboden. Het is niet ondenkbaar dat deze vleermuizen uit West-Afrika kwamen.
 
Volgens World Animal Protection moet de Nederlandse overheid verantwoordelijkheid nemen voor haar aandeel in de handel in wilde dieren, ter voorkoming van grootschalig dierenleed en ziekte-uitbraken. De dierenbeschermingsorganisatie roept de politiek op om de commerciële handel in wilde dieren te stoppen en eerste cruciale stappen te zetten door invoering van preventieve maatregelen zoals verschillende dierenorganisaties die hebben opgesteld in het manifest Van social distancing naar wildlife distancing.

*1 Internationale wettelijke vereisten zoals de International Air Transportation Association (IATA) en de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES).

Onderzoek: grote rol Ethiopian Airlines in handel in wilde dieren

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV