Onderzoek: de impact van de coronacrisis op kinderen is groot

Terre des Hommes

Maar liefst 26.258 kinderen uit 137 landen deden mee aan #CovidUnder19, een groot internationaal onderzoek naar de ervaringen van kinderen tijdens de coronacrisis. De opmerkelijkste uitkomsten: 61% van de ondervraagde kinderen zegt dat voor corona het onderwijs beter was, en 41% zegt dat hun familie sinds de pandemie minder geld te besteden heeft. Terre des Hommes Zwitserland is een van de hoofd-initiatiefnemers van het onderzoek, dat onder andere met hulp van Queen’s University in Belfast tot stand is gekomen.

Onderwijs één van de belangrijkste thema’s

Onderwijs is door de kinderen (die bij de opzet van het onderzoek adviseerden) als een van de belangrijkste thema’s aangemerkt. Volgens 61% van de ondervraagde kinderen was het onderwijs voor de coronacrisis beter.

“Ik denk dat de lockdowns het leven van ieder kind hebben verslechterd.”

“Ik denk dat de lockdowns het leven van ieder kind hebben ververslechterd. Op het gebied van onderwijs, maar ook door minder contact met vrienden, minder tijd buiten, minder geld voor eten en psychische klachten. Online lessen zijn niet hetzelfde als echte lessen, omdat veel kinderen niet beschikken over zaken als internet en een laptop.”

Meisje van 14 jaar uit Moldavië

Grote economische impact

41% van de ondervraagde kinderen zegt dat hun familie sinds de coronacrisis minder geld te besteden heeft. 20% van alle kinderen zegt dat ze minder te eten hebben sinds de pandemie. Kwetsbare doelgroepen zijn zwaarder getroffen: 38% van migrantenkinderen zegt minder te eten te hebben sinds de coronacrisis.

Andere uitkomsten

9% voelde zich minder veilig in hun huizen/waar ze wonen sinds het begin van de coronacrisis. 21% van de kinderen zegt dat de toegang tot medische hulp beter was vóór Covid-19.

Verder vindt 16% van de kinderen dat de media kinderen negatiever hebben afgeschilderd dan vóór de coronacrisis. Kinderen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland vinden het beeld wat media over kinderen schetsen negatiever (34%) dan kinderen uit andere landen (15%).

38% denkt dat hun regering niet naar kinderen luistert bij het nemen van beslissingen over Covid-19. Slechts 20% van de kinderen vindt dat de overheid naar hen luistert bij het nemen van beleidsbeslissingen.

Wat zou je aan de eigen overheid willen zeggen?

“De scholen eerder inlichten was beter geweest. Maar ik denk dat de overheid ook niet wist dat het zo groot zou worden. Ik zou meer sportactiviteiten voor kinderen hebben georganiseerd omdat alle clubs gesloten waren. Ook zou ik de bibliotheken open laten voor kinderen die geen rustige plek hebben om te studeren.

Meisje, 17, Nederland

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/onderzoek-impact-coronacrisis-op-kinderen-groot

Onderzoek: de impact van de coronacrisis op kinderen is groot

Terre des Hommes

Kinderen en kansen

Stichting Terre des Hommes Nederland, Zoutmanstraat, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV