Onderwijskoepels en het UAF bezorgd over onderwijsroute voor inburgeraars

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

Nog steeds is er onzekerheid over de onderwijsroute voor inburgeraars. Op papier ziet het er goed uit en kan elke inburgeraar zich met een taalschakeltraject voorbereiden op een studie (mbo/ hbo/ wo). Maar over de financiële kant van het verhaal is nog steeds geen duidelijkheid. Krijgen gemeenten ook ná 2022 voldoende budget om taalschakeltrajecten voor inburgeraars te bekostigen? Hier is nog geen besluit over genomen. Daarom hebben de MBO Raad, de Vereniging Hogescholen, de Universiteiten van Nederland en het UAF een brief gestuurd aan de Vaste Kamercommissie van SZW.

In de brief uiten we onze zorgen over de financiering van de onderwijsroute op de lange termijn. Wij vinden dat het budget voor taalschakeljaren voor ten minste drie jaar gegarandeerd moet zijn. Dit geeft zekerheid voor onderwijsinstellingen en biedt ruimte om een structurele oplossing uit te werken. Zonder voldoende budget voor de komende jaren komt er geen landelijk dekkend aanbod van taalschakeljaren. Inburgeraars die onderwijs willen volgen zijn daar straks de dupe van en dat zou een verspilling van talent zijn.  

UAF-directeur Mardjan Seighali onderstreepte de urgentie als volgt in een mail aan de woordvoerders in de Tweede Kamer: ‘Het streven is om een landelijk dekkend aanbod van voorbereidende taalschakeltrajecten tot stand te laten komen, maar dit zal stuklopen op de huidige financiële middelen die ontoereikend zijn. (…) Via deze weg wil ik u nog eenmaal op het hart drukken om pal te staan voor het verzilveren van talent van statushouders via de Onderwijsroute. Wetgeving is niet louter symbolisch.’ 

Op 20 april is er een debat in de Tweede Kamer over integratie en inburgering. Wij blijven de belangen van inburgeraars, onder wie gevluchte studenten, actief onder de aandacht brengen. Net zo lang totdat hun onderwijskansen gegarandeerd zijn. 

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van UAF:

https://www.uaf.nl/nieuws/onderwijskoepels-en-uaf-bezorgd-over-onderwijsroute-voor-inburgeraars/

Onderwijskoepels en het UAF bezorgd over onderwijsroute voor inburgeraars

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

Maatschappij

UAF, Newtonlaan, Utrecht, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV