Ondanks klimaatcrisis meer rundvlees in de aanbieding

Wakker Dier

Alle supermarkten stuntten in de eerste drie kwartalen van 2021 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bij supermarkt Vomar kwam de teller met 431 stuks het hoogst uit. Na Vomar zijn de grootste rundstunters supermarkten Deen (362), COOP (355) en Plus (352).

Lak aan het klimaat

De toename in rundvleespromoties is in strijd met het Klimaatakkoord dat de supermarkten twee jaar geleden ondertekenden. Daarbij beloofden ze de consument actief te zullen verleiden om minder vlees te eten. Maar het aantal vleesaanbiedingen, waaronder ook de rundvleesaanbiedingen, nam sindsdien alleen maar toe. Hilhorst: “Het Klimaatakkoord tekenen en vervolgens flink meer gaan stunten, zelfs met het meest klimaatbelastende vlees. Iedereen snapt dat dat niet klopt.”

Melkkoeien en vleesrunderen

Het rundvlees waarmee de supermarkten stunten, kan komen van uitgemolken melkkoeien of van vleesrunderen zoals Black Angus en Limousin. In de supermarkt is niet altijd duidelijk om welk dier het gaat. Hilhorst: “Bij sommige producten staat het er met koeienletters op, maar of een gehaktbal is gedraaid van melkkoe of restjes vleesrund, dat weet vaak alleen de ballendraaier zelf.”

Foldermonitor

Wakker Dier houdt al jaren het aantal vleesaanbiedingen van supermarkten bij. Voor deze foldermonitor volgt Wakker Dier de twaalf grootste supermarktconcerns. Op dit moment zijn dat Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus, Spar en Vomar.

Figuur 1: Ontwikkeling van het aantal rundvlees-aanbiedingen, in de eerste drie kwartalen van 2015-2021. De percentages boven de balken geven de verandering ten opzichte van het voorgaande jaar weer.

Beeld: grafiek met het aantal rundvleesaanbiedingen van supermarkten

Dit bericht is afkomstig van de website van Wakker Dier:

https://www.wakkerdier.nl/persberichten/ondanks-klimaatcrisis-meer-rundvlees-in-de-aanbieding/

Ondanks klimaatcrisis meer rundvlees in de aanbieding

Wakker Dier

Sarphatistraat 654, 1018 AV Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV