Ogenschijnlijke oorlogsmisdrijven door Russische troepen in Boetsja moeten worden onderzocht

Amnesty International

Agnés Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International, vraagt om onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdrijven die Russische troepen in de Oekraïense stad Boetsja begingen.

‘Deze berichten uit Boetsja laten een breder patroon zien van oorlogsmisdrijven, waaronder buitengerechtelijke executies en marteling, in andere bezette gebieden in Oekraïne’, zegt Agnès Callamard. ‘We vrezen dat het geweld dat Russische troepen pleegden tegen burgers in Boetsja niet het enige geval is. Onderzocht moet worden of deze incidenten oorlogsmisdrijven zijn.’

Bewijzen verzameld van willekeurige aanvallen op burgers

‘Tot nu toe verzamelde Amnesty International in Oekraïne bewijs van burgers die zijn gedood door willekeurige aanvallen in Charkov en Sumy Oblast. Ook documenteerden we een luchtaanval waarbij burgers die in Chernihiv in de rij stonden voor voedsel werden gedood. Tevens verzamelde Amnesty bewijs van belegerde burgers in Charkov, Izium en Marioepol. Later deze week publiceert Amnesty nieuwe getuigenissen die zijn verzameld tijdens een onderzoek ter plekke in een aantal steden in de regio Kiev’, zegt Callamard.

Terwijl Rusland de oorlog tegen Oekraïne voortzet, blijft Amnesty schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht documenteren. Alle publicaties die Amnesty International tot nu toe publiceerde, inclusief nieuwsupdates, briefings en onderzoeken, zijn hier te vinden.

De agressie van Rusland tegen Oekraïne is een misdrijf volgens het humanitair recht.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/onderzoek-nodig-oekraine-oorlogsmisdrijven-russische-troepen

Ogenschijnlijke oorlogsmisdrijven door Russische troepen in Boetsja moeten worden onderzocht

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV