Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nobelprijs voor de Vrede voor Maria Ressa en Dmitry Muratov is overwinning voor de persvrijheid wereldwijd

Amnesty International

De journalisten Maria Ressa en Dmitry Muratov hebben de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen als erkenning voor hun strijd voor de vrijheid van meningsuiting in respectievelijk de Filipijnen en Rusland.

‘Dat Maria Ressa en Dmitry Muratov de Nobelprijs voor de Vrede hebben gewonnen, is niet alleen een overwinning voor de onafhankelijke, kritische journalistiek in de Filipijnen en Rusland, maar ook voor de strijd voor gerechtigheid, verantwoordelijkheidszin en vrijheid van meningsuiting, waar ook ter wereld’, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

Maria Ressa

‘Al meer dan drie decennia werkt Maria Ressa onvermoeibaar als journaliste in de Filipijnen, en heeft ze belangrijke onderzoeksjournalistiek verricht over corruptie, machtsmisbruik en mensenrechtenschendingen in de dodelijke zogenaamde oorlog tegen drugs van president Rodrigo Duterte. Als mede-oprichter van Rappler, een zeer geprezen en compromisloze online nieuwssite, heeft ze de ogen van de wereld geopend voor de brutaliteit en alomtegenwoordige straffeloosheid in de Filipijnen. Ze is, simpel gezegd, een wereldwijd icoon voor persvrijheid’, zegt Calamard.

Dmitry Muratov

‘Dmitry Muratov is een baken geweest voor vrije media in Rusland. Zijn krant kenmerkt zich door dappere journalistiek in een land waar het voor de pers steeds gevaarlijker wordt. Hij is een van de weinigen die de macht ter verantwoording blijft roepen. Wij verwelkomen zijn onvermoeibare professionaliteit en moed, niet alleen van Dmitry Muratov, maar van al die Russische journalisten die het zwaar hebben tijdens het uitvoeren van hun professionele taken’, liet Agnès Callamard weten.

‘De Russische en Filipijnse autoriteiten moeten er nota nemen dat Dmitry Muratov en Maria Ressa de Nobelprijs hebben gewonnen en ze moeten een einde maken aan hun brute aanval op de persvrijheid.’

Achtergrond

In januari 2012 was Maria Ressa mede-oprichter van de online nieuwssite Rappler, die zeer kritisch staat tegenover de Filipijnse president Duterte en zijn ‘oorlog tegen drugs’.

Onder de regering-Duterte hebben Maria Ressa, voormalig journalist Reynaldo Santos en de directeuren van Rappler te maken gehad met bedreigingen en meerdere rechtszaken en onderzoeken, waaronder naar vermeende belastingontduiking en smaad.

In juni 2020 werd Maria Ressa schuldig bevonden aan ‘cybersmaad’ nadat ze was veroordeeld op grond van de controversiële wet tegen cybercriminaliteit. Voor deze veroordeling, en als ze schuldig wordt bevonden aan talloze andere aanklachten, kan ze tot 60 jaar gevangenisstraf krijgen. Amnesty International was een van de talloze mensenrechtenorganisaties over de hele wereld die haar veroordeling veroordeelden als een aanval op de persvrijheid.

Lees hier het interview met Maria Ressa in het mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd.

Dmitry Muratov was in 1993 mede-oprichter van Novaya Gazeta en is sindsdien redacteur. Volgens het Comité voor de bescherming van journalisten zijn ten minste zes van zijn journalisten, onder wie Anna Politkovskaja, vermoord tijdens de uitoefening van hun werk.

Dmitry Muratov en zijn collega’s bij Novaya Gazeta hebben de afgelopen decennia de Russische samenleving geïnformeerd over essentiële onderwerpen, ondanks aanvallen, bedreigingen en arrestaties.

De afgelopen maanden is in Rusland een toenemend aantal mediaorganisaties en journalisten aangewezen als ‘ongewenste organisaties’ of ‘buitenlandse agenten’, die ofwel hun werk moeten staken ofwel met ernstige beperkingen te maken krijgen.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/nobelprijs-voor-de-vrede-voor-maria-ressa-en-dmitry-muratov-is-overwinning-voor-de-persvrijheid-wereldwijd

Nobelprijs voor de Vrede voor Maria Ressa en Dmitry Muratov is overwinning voor de persvrijheid wereldwijd

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV