Nieuwste IPCC-rapport: ‘Stop met het uitstelgedrag, er zijn oplossingen voor een veiligere toekomst’

Greenpeace Nederland

Scenario’s om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graad te houden bestaan, maar dat blijft toekomstmuziek als regeringen wereldwijd hun koers niet wijzigen. We zitten middenin de kritieke jaren, want als we de klimaatdoelen binnen bereik willen houden moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2030 zijn gehalveerd. Bovendien moet de route naar nul uitstoot ook zijn uitgestippeld. Dat zegt Greenpeace in een reactie op het nieuwe rapport van het IPCC, het wetenschappelijke klimaatpanel van de Verenigde Naties. Het IPCC is verantwoordelijk voor de meest uitgebreide beoordeling van de gevolgen van klimaatverandering tot nu toe.

In dit nieuwe rapport focust het IPCC op de oplossingen en mogelijkheden die er zijn om gevaarlijke klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken en de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs na te komen. Het IPCC laat zien dat er oplossingen zijn om die uitstoot wereldwijd te halveren in de aanloop naar 2030. Naast de cruciale rol van zon, wind, elektrificatie en efficiëntie, onderstreept het rapport het belang van bosbescherming, klimaatvriendelijke landbouw maar ook maatregelen om bijvoorbeeld eetgewoontes te veranderen. Er is genoeg geld om de problemen op te lossen, maar er gaat nog steeds meer publieke en private financiering naar fossiele brandstoffen, dan naar groene klimaatoplossingen. Dat is onacceptabel. 

Het rapport van vandaag bevestigt dat de klimaatplannen en het beleid van landen niet in overeenstemming zijn met de doelen in het Klimaatakkoord van Parijs. Hierdoor wordt de ongelijkheid alleen maar groter en worden gemeenschappen getroffen die al kwetsbaarder zijn door de klimaatcrisis. De conclusies van het rapport vormen een belangrijk kader voor regeringen en hoe ze kunnen voldoen aan de beloften die vorig jaar in Glasgow zijn gedaan op de VN-klimaattop. Daar is afgesproken de nationale klimaatdoelen eind 2022 opnieuw te bekijken. De volgende top, COP27 in Egypte, is waar landen zullen moeten reageren op deze IPCC-bevindingen en over het grote gebrek aan actie.

Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland:

“De tijd van de fossiele brandstoffen is voorbij. Olie, gas en steenkool zijn de aanjagers van de klimaatcrisis, maar ook van conflicten, oorlog en vervuiling over de hele wereld. Dit rapport is de zoveelste wake-up call voor onze overheid. Klimaatverandering kost nu al mensenlevens en veroorzaakt grote economische schade. Terwijl alle wetenschappelijke kennis, technieken en geld beschikbaar zijn om de problemen aan te pakken. In plaats van echt in te grijpen, kibbelen we in Nederland rustig door over belasting op vervuilend vlees, willen we meer gaswinning op de Noordzee en wordt de zwaar vervuilende industrie in de watten gelegd met subsidies. Als de overheid ons niet beschermt moeten burgers het zelf maar doen, door massaal de straat op te gaan om te demonstreren voor verandering en door naar de rechtbank te stappen om verandering af te dwingen.”

“Het is een historische primeur dat het IPCC ook de macht van mensen erkent die naar de rechtbank stappen in het licht van de klimaatcrisis. Overheden, bedrijven en financiële instellingen, u bent officieel gewaarschuwd. Het is ook in het belang van alle grote vervuilers om hun klimaatplannen aan te scherpen, zowel in doelstellingen als in actie. Zonder dringende actie zijn we niet voorbereid op wat er komen gaat. Dit rapport zit bomvol oplossingen, het is tijd om ze om te zetten in realiteit.”

Meike Rijksen, bossen-expert bij Greenpeace Nederland

“Het beschermen van bossen en ecosystemen is essentieel om de klimaatcrisis te stoppen. Europa en Nederland zijn betrokken bij natuurverwoesting in de rest van de wereld door de gigantische import van onder andere soja voor veevoer. Er ligt een gouden kans om dit aan banden te leggen met een Europese wet voor producten waar geen natuur voor wordt vernietigd. Maar dan moet die wet wel in één keer waterdicht zijn, zodat grote vervuilers niet via sluiproutes door kunnen gaan met het kappen van bomen. Daarnaast moet de hoeveelheid zuivel en vlees die we produceren en eten echt omlaag. Een snelle krimp van de veestapel is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de natuur in Nederland, want zo beteugelen we tegelijkertijd de stikstofcrisis.”

Het rapport van Werkgroep III is de derde bijdrage aan de IPCC Sixth Assessment en vormt een aanvulling op de rapporten van Werkgroep I over de wetenschap van klimaatverandering en Werkgroep II over effecten, aanpassing en kwetsbaarheid. Het volledige rapport van het IPCC Sixth Assessment Report wordt in oktober samengebracht in het Synthesis Report.

Dit artikel is afkomstig van de website van Greenpeace Nederland:

https://www.greenpeace.org/nl/greenpeace/51372/nieuwste-ipcc-rapport-stop-met-het-uitstelgedrag-er-zijn-oplossingen-voor-een-veiligere-toekomst/

Nieuwste IPCC-rapport: ‘Stop met het uitstelgedrag, er zijn oplossingen voor een veiligere toekomst’

Greenpeace Nederland

Natuur, Milieu en Dieren

NDSM-Plein 32, 1033 WB Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV