Nieuwe PALLAS-reactor verzekert levering medische isotopen

KWF Kankerbestrijding

Reactor ‘wereldwijd van levensbelang’ 

Vandaag heeft het Kabinet aangekondigd dat de onderzoeksreactor in Petten wordt vervangen door de PALLAS-reactor. Deze reactor produceert medische isotopen (radioactieve stoffen voor medisch gebruik) die van levensbelang zijn voor het opsporen van kanker en de behandeling van kankerpatiënten. KWF-directeur Johan van de Gronden noemt dat “goed nieuws voor patiënten in Nederland en ver erbuiten.”

”Van de Gronden: “KWF steunt de bouw van de PALLAS-reactor. Hiermee worden de productie, betaalbaarheid en levering van medische isotopen in Nederland veiliggesteld voor de toekomst. Dat is wereldwijd van levensbelang: per dag worden er zo’n 30.000 mensen met medische isotopen uit Nederland behandeld.” 

Nederlandse isotopen wereldwijd van groot belang

In de EU krijgen 1.1 miljoen mensen per jaar de diagnose kanker en dat aantal neemt de komende jaren toe. Door veroudering van centrales neemt het aanbod van medische isotopen wereldwijd juist af. De PALLAS reactor kan flexibel verschillende nieuwe isotopen maken in lijn met de toenemende vraag. De nieuw te bouwen reactor voorkomt dat Nederland en Europa afhankelijk worden van levering uit andere landen.

Praktische toepassing 

Medische isotopen zijn radioactieve stoffen die worden toegepast in nucleaire medicijnen. Nucleair geneeskundigen gebruiken ze voor diagnose en behandeling van verschillende soorten ziektebeelden, waaronder kanker. Met behulp van straling kan een ‘foto’, bijvoorbeeld een PET- of SPECT-scan, worden gemaakt. Met deze scans kan de functie van organen in beeld worden gebracht, en kunnen bepaalde ziektebeelden worden vastgesteld.”Zonder medische isotopen kunnen wij helemaal niks. Dan kan onze afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Antoni van Leeuwenhoek wel sluiten”, zegt Dr. Marcel Stokkel, Hoofd Nucleaire Geneeskunde van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Nieuwe PALLAS-reactor verzekert levering medische isotopen

KWF Kankerbestrijding

Delflandlaan 17, 1062 EA Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV