Nederlandse aankondiging om Syrië verantwoordelijk te houden is een belangrijke stap naar gerechtigheid

PAX voor Vrede

Nederland heeft Syrië aansprakelijk gesteld voor ernstige mensenrechtenschendingen, zoals het martelen en folteren van burgers. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de Syrische overheid wordt aangeklaagd voor deze misdaden.

Syrische partners van PAX noemen het een belangrijke stap richting gerechtigheid. Voor hen laat de internationale gemeenschap zo zien dat oorlogsmisdadigers de consequenties van hun wandaden moeten dragen.

Maria al Abdeh, directeur van Women Now, benadrukt hoe belangrijk en relevant dit Nederlandse initiatief is, niet alleen in Syrië: “Doordat de belangrijkste dader, het Syrische regime, niet verantwoordelijk wordt gehouden, voelen anderen zich ook vrij om misdaden te begaan. Het Nederlandse statement is daarom niet alleen een duidelijke boodschap voor oorlogsmisdadigers in Syrië, maar gaat de hele mensheid aan. Het is een boodschap aan álle oorlogsmisdadigers, wereldwijd.” Al Abdeh roept andere landen daarom op zich ook uit te spreken tegen het Syrische regime.   

De Nederlandse aankondiging is ook een hoopvolle boodschap voor de overlevenden en slachtoffers van de misdaden in Syrië. Zij staan niet alleen in hun strijd voor gerechtigheid. PAX-partner Ahmad Helmi, een overlevende van martelingen en oprichter van het Taafi initiatief, dat voormalige gevangen steunt, zei: “Het is een belangrijke stap dat landen nu echt in actie komen. We moeten ons verzetten tegen de verhalen van het Syrische regime en Rusland, die blijven verkondigen dat de oorlog in Syrië voorbij is, terwijl er nog steeds ernstige misdaden gepleegd worden. De internationale gemeenschap laat op deze manier duidelijk zien dat zij niet met het Syrische regime willen samenwerken, zolang de martelpraktijken niet ophouden.”

Jalal Hamad van Justice for Life, een menserechtenorganisatie uit Deir Ezzor, zegt: “De bewijzen voor de gruwelijke misdaden zijn overduidelijk, en dat Nederland zich hier nu officieel tegen uitspreekt versterkt onze strijd alleen maar meer.” Hamad hoopt dat meer landen Syrië tot verantwoording roepen. Hierdoor kan er eindelijk recht gedaan worden aan de vele slachtoffers die zijn gevallen.

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nederlandse-aankondiging-om-syrie-verantwoordelijk-te-houden-is-een-belangrijke-stap-naar-gerechtigheid

Nederlandse aankondiging om Syrië verantwoordelijk te houden is een belangrijke stap naar gerechtigheid

PAX voor Vrede

Mensen in nood

Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV