Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

“Nederland, wees humaan en neem je verantwoordelijkheid”

Humanitas

Nederland, wees humaan en neem je verantwoordelijkheid. Die oproep doet René Peeters, voorzitter van het hoofdbestuur van vereniging Humanitas in een open brief aan Nederlandse regering, waarin hij het kabinet vraagt om tot een humaner vluchtelingenbeleid te komen. 

“U heeft de beelden ongetwijfeld gezien: gezinnen met kinderen, kinderen zonder ouders en ouderen die op straat leven, omringd door zwaarbewapende ordetroepen, omdat hun tentenkamp Moria in brand gestoken is. Uit woede, uit wanhoop, uit onmacht. Een kamp waar bovendien het coronavirus rondwaarde. Het is een paar dagen nieuws. We schudden het hoofd, mopperen op de politiek en de ongevoeligheid en schakelen dan snel over naar ons eigen leven, onze eigen sores.

Realiseren we ons wel echt wat er op dit moment gebeurt op een eiland waar we misschien kortgeleden nog zorgeloos op vakantie waren? Honger, gebrek aan sanitaire voorzieningen, slapeloze nachten, sterke temperatuurswisselingen en psychische nood. Verplaatsen we ons werkelijk in de situatie van deze mensen?

13.000 mensen leven op straat en ons kabinet laat 100 vluchtelingen uit Moria toe in Nederland. 100 vluchtelingen uit andere landen mogen nu níet meer komen, want dat is het politieke compromis. We onderhandelen over cijfers, we houden de politieke bondgenoten te vriend, we willen niet dat het kabinet valt en verdedigen zonder schaamte in het journaal ons standpunt. Wat je ook vindt van de reden waarom mensen vluchten, welke angst je ook hebt dat er nog veel meer mensen aangemoedigd worden naar de rijkdom van Europa te komen: de houding van de Nederlandse regering is ronduit onethisch, mensonwaardig.

Moria is het bewijs van koehandel met mensen, zonder de mensen nog te zien. De mens wordt een nummer, een deel van een getal. 50 kinderen tot 14 jaar zijn welkom, kinderen van 15, 16, 17 en 18 jaar niet. Mede door ons politieke falen zitten 13.000 mensen vast op een klein eiland, een drama voor de betrokkenen, een drama voor de eilandbewoners. Nederland, wees humaan en neem je verantwoordelijkheid. Laat mensen ruimhartig toe in ons land, een land waar genieten een recht is en waar men boos wordt als de cafés tijdelijk om 01.00 uur dicht moeten. Wees humaan en laat een flinke groep mensen vanuit Moria naar ons land komen.

In de Volkskrant pleit Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, voor het activeren van netwerken (en politici) die empathie en identificatie met vluchtelingen in ons land kunnen mobiliseren. Humanitas ís zo’n netwerk. Humanitas is een springlevend onderdeel van de civil society. Een maatschappij waar mensen en organisaties zorgzaam zijn, op elkaar letten, juist ook in de niet-professionele wereld. Letten op je buren, oog hebben voor elkaar.

Waarom peilt de overheid niet bij Humanitas en andere vrijwilligersorganisaties wat zij kunnen betekenen voor mensen in nood? Al in 1945, het startjaar van Humanitas, ontfermden vrijwilligers van onze vereniging zich over NSB-kinderen die, onschuldig, met de nek werden aangekeken vanwege het gedrag van hun ouders. Onze vrijwilligers willen dat het goed gaat met de ander, willen de medemens zo snel mogelijk weer zelfstandig laten meedoen met de maatschappij. Velen zijn bereid te helpen, niets liever dan dat.

Moria is allang geen dilemma meer, het is een misstand waar we verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Ik roep het kabinet op om samen met Humanitas en andere organisaties te werken aan een wereld waar de ander gezien wordt, ook op een Grieks eiland. Daar wordt ons land mooier, humaner van.”

René Peeters

Voorzitter hoofdbestuur Humanitas

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Humanitas:

https://www.humanitas.nl/nieuws/brief-rene-peeters/

“Nederland, wees humaan en neem je verantwoordelijkheid”

Humanitas

Maatschappij

Humanitas, Sarphatistraat, Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV