Nederland stopt tóch met internationale steun aan olie, gas en kolenprojecten

Milieudefensie

Op 8 November 2021 werd bekend dat Nederland alsnog aansluit bij een kopgroep van landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada en Italië, die in Glasgow op de klimaattop op 4 november afspraken te zullen stoppen met internationale steun voor fossiele energie-projecten.

Namens Oil Change International, Both ENDS, Milieudefensie en Justiça Ambiental (Friends of the Earth Mozambique) willen we korte reacties op dit nieuws delen.

“Dit is geweldig nieuws. Door te stoppen met steun voor fossiele projecten in het buitenland, kan Nederland vol inzetten op hernieuwbare energie. Dat is wat we nodig hebben voor een leefbare toekomst. Misschien is het nog wel belangrijker dat dit laat zien dat de demissionaire kabinet wél klimaatactie kan ondernemen en ook koers kan wijzigen om al gemaakte beloftes na te komen. Met genoeg publieke druk komt politieke wil.” Laurie van der Burg, Campaign Manager Global Public Finance, Oil Change International.

“Eindelijk. We zijn blij dat Nederland uiteindelijk ook op korte termijn stopt met het ondersteunen van fossiel in het buitenland. Hier hebben we als maatschappelijke organisaties jaren toe opgeroepen. Een wereld zonder fossiele energie is de enige weg. Door nu de aandacht te verleggen van steun aan fossiel naar duurzaam, helpen we de energietransitie en maken we de stap naar hernieuwbare energie wereldwijd.” Niels Hazekamp, Senior beleidsadviseur, Both ENDS.

Dit is goed nieuws – Mooi dat Nederland nu uiteindelijk toch gehoor heeft gegeven aan deze internationale roep om actie. Stoppen met fossiele steun zorgt ervoor dat armere landen, waar vaak veel potentie is voor hernieuwbare energie, ook de transitie kunnen maken. Daarom zal Nederland in 2022 een ambitieuze implementatie moeten gaan geven aan deze groene committering, door echt te stoppen met fossiele steun en zonder allerlei uitzonderingsclausules voor ontwikkelingslanden in te bouwen. Zodat Nederland kan laten zien dat het zich volop inzet voor een duurzame toekomst voor iedereen, zeker degenen het hardst geraakt door klimaatverandering –  Isabelle Geuskens, Beleidsadviseur, Milieudefensie

Wij verwelkomen dit bericht, maar zien nog steeds struikelblokken. De landen die zich achter de verklaring scharen, moeten ook stoppen met het uitbreiden van de winning van fossiele brandstoffen in eigen land, wat volgens deze overeenkomst nog steeds is toegestaan. Ze moeten ook stoppen met het promoten van ontsnappingsroutes zoals ‘netto nul’, koolstofmarkten en geo-engineering. Wij eisen van de Nederlandse regering dat zij de reeds toegezegde financiering voor de schadelijke gaswinning in Mozambique onmiddellijk stopzet. De rijke landen die de verklaring hebben ondertekend, lopen echter ook achter bij het verstrekken van cruciale klimaatfinanciering voor de rechtvaardige energietransformatie in het mondiale Zuiden. Er is geen ruimte voor op fossiele brandstoffen gebaseerde, exportgerichte ontwikkelingstrajecten in Mozambique of waar ook ter wereld. Daniel Ribeiro, Justiça Ambiental (Friends of the Earth Mozambique)

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/nederland-stopt-toch-met-internationale-steun-aan-olie-gas-en-kolenprojecten

Nederland stopt tóch met internationale steun aan olie, gas en kolenprojecten

Milieudefensie

Natuur, Milieu en Dieren

Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV