Nazorg voor overlevenden aardbeving Haïti

Artsen zonder grenzen

De aardbeving in Haïti heeft een ravage aangericht in het zuidelijke deel van het land. Tot nu toe zijn er 2.200 mensen overleden en 12.000 mensen gewond geraakt. Het evacueren van de gewonden is een dagenlange operatie. Per helikopter, ambulance of met eigen vervoer bereiken de patiënten het Tabarre-ziekenhuis in de hoofdstad Port-au-Prince. Hier runnen onze teams een traumacentrum. De reis zit er dan nog niet op. De patiënten hebben nog een lange weg te gaan, vol fysieke en emotionele uitdagingen.

De eerste dagen na de aardbeving

Enkele uren na de aardbeving hebben onze teams een noodkliniek geopend in de wijk Turgeau, in Port-au-Prince. De eerste acht dagen hebben we hier 133 overlevenden van de aardbeving gestabiliseerd. Ook hebben we hulp geboden aan 152 andere patiënten. Totaal zijn er 82 mensen doorverwezen naar ons ziekenhuis voor verdere behandeling of een operatie. Ons Tabarre-ziekenhuis is gespecialiseerd in het behandelen van brandwonden en ernstige trauma’s. Direct na de aardbeving hebben we het aantal bedden opgeschaald. In een paar dagen hebben we 70 patiënten behandeld, van wie er vervolgens 48 zijn geopereerd of opgenomen. Een van die patiënten is de tweejarige François.

Tijdens de aardbeving van 14 augustus in Haïti is de tweejarige François gewond geraakt. © Tim Shenk/MSF
Veel overlevenden van de aardbeving in Haïti hebben een tijdelijke of permanente handicap als gevolg van hun verwondingen. © Steven Aristil/MSF

Een tijdelijke of permanente handicap

Wanneer het huis van François instort, breekt het jongetje zijn been. Onze teams in het Tabarre-ziekenhuis hebben hem geopereerd. François’ botten worden nu bijeen gehouden door een externe spalk. Deze spalk tegen zijn scheenbeen zorgt ervoor dat alles weer aan elkaar groeit. Zijn moeder is dankbaar, maar ook bezorgd. Niet alleen is hun woning verwoest, ook vele voorzieningen in de buurt. Wegen zijn zwaar beschadigd door de aardbeving. Patiënten weten niet hoe ze moeten terugkeren, of hoe ze nazorg kunnen krijgen. Even op controle komen gaat niet zomaar. Veel overlevenden van de aardbeving hebben een tijdelijke of permanente handicap als gevolg van hun verwondingen, waardoor reizen des te moeilijker is.

Onderdak bieden voor patiënten

‘We leggen momenteel contact met andere organisaties om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste nazorg krijgen,’ vertelt Kanoute, onze arts in Tabarre. ‘Het is essentieel om botbreuken te blijven monitoren. Zo zien we of de breuk goed geneest of dat we moeten bijsturen. We checken nu of ziekenhuizen in het zuiden capaciteit hebben voor radiologie.’ Veel ziekenhuizen zijn echter beschadigd. ‘Tot er een langetermijnoplossing is, houden we enkele patiënten in Port-au-Prince. We bieden hen ook onderdak zodat we de zorg in ons ziekenhuis kunnen voortzetten,’ licht medisch coördinator Ngamba toe. Ook François blijft voorlopig in Tabarre. Zijn genezingsproces is nog in volle gang. Of hij volledig herstelt, hangt af van vele soorten ondersteuning. Onze teams doen er alles aan om alle overlevenden die steun te bieden. In Tabarre én straks ook dichtbij huis.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/haiti-aardbeving-nazorg/

Nazorg voor overlevenden aardbeving Haïti

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV