Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Natuurorganisaties en North Sea Port werken samen aan verbetering natuurwaarden Westerschelde

Natuurmonumenten

Natuurorganisaties Stichting Het Zeeuwse Landschap, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en ZMf gaan samen met North Sea Port werken aan natuurbehoud en –herstel in en rondom de Westerschelde.

Het gebrek aan dynamiek en ruimte voor  natuur die past bij een estuarium als de Westerschelde heeft niet alleen gevolgen voor de natuurwaarden, maar ook voor de mate waarin economische ontwikkeling van de havens mogelijk is. Daarom slaan de organisaties de handen ineen.

Naar een natuurlijkere Westerschelde

Het samenwerkingsverband wil bijdragen aan het herstel van de natuurlijke processen in en rond de Westerschelde, die zorgen voor het goed functioneren van het ecologisch systeem. Dit herstel zal de natuurwaarden versterken, samen met het optimaal beheren van bestaande leefgebieden voor de dier- en plantensoorten.

In het afgelopen jaar hebben de organisaties een gezamenlijk werkprogramma opgesteld met daarin concrete projecten en kansen voor natuur waarvoor het samenwerkingsverband zich gaat inzetten. Het inzetten op natuurbehoud en -herstel in en rond de Westerschelde is niet alleen aan de organisaties van het samenwerkingsverband, daarvoor is de opgave te groot. Daarom wordt er gezocht naar samenwerking met andere organisaties om de ambities effectief te koppelen aan andere doelstellingen en zo grotere projecten te realiseren.

Bij Beveland

Meer biodiversiteit met bijen

De organisaties steken zelf ook de handen uit de mouwen. In augustus is begonnen met het project Beeomonitoring. Met dit project wil het samenwerkingsverband meer inzicht krijgen in de stand van de biodiversiteit op haven- en bedrijventerreinen langs de Westerschelde. Beeomonitoring is een methode, ontwikkeld door Beeodiversity, waarmee aan de hand van pollen die door bijen zijn verzameld een beeld ontstaat van de diversiteit aan plantensoorten. Op basis van de analyses zullen ecologen van de natuurorganisaties, North Sea Port en Beeodiversity een plan maken om de natuurwaarden te versterken en de biodiversiteit te doen toenemen. Bijvoorbeeld door terreinen natuurlijker in te richten met andere typen vegetatie of het huidige ecologisch groenbeheer van het havengebied, waaronder het maaibeleid, aan te passen.

Beeomonitoring is een eerste stap in de uitvoering van het werkprogramma. In het komende jaar zal het samenwerkingsverband verder werken aan andere projecten uit het werkprogramma om de natuurwaarden in de Westerschelde te versterken.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/zwaakse-weel/nieuws/natuurorganisaties-en-north-sea-port-werken-samen-aan

Natuurorganisaties en North Sea Port werken samen aan verbetering natuurwaarden Westerschelde

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren

Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV