Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wolvin voelt zich thuis op de Zuid-Veluwe

Natuurmonumenten

Boswachters merkten in het voorjaar dat er iets was veranderd in hun gebied. Frank Theunissen, boswachter van Natuurmonumenten en werkzaam op de Veluwe: “Herten liepen ineens op andere plekken dan normaal en ook in andere groepjes. Als je dagelijks in een gebied bent en wild monitort, dan valt dat op. In mei vonden we pootafdrukken en uitwerpselen van een wolf en daarmee vonden we de verklaring voor het veranderde gedrag van het wild. Ik werk al jaren op de Veluwe, maar nu ik weet dat hier een wolvin leeft – de videobeelden hebben uitgewezen dat het om een vrouwtje gaat – voelt alles anders. De natuurbeleving heeft ineens een mysterieus tintje gekregen: je wéét dat de wolvin er is, maar de kans dat je haar krijgt te zien is nihil.”

Confrontatie met edelhert voor de camera

Nadat de wolvensporen werden gevonden, hingen boswachters van Natuurmonumenten op verschillende plekken wildcamera’s op. Zo konden ze onderzoeken of de wolf alleen de omgeving doorkruiste of zich er zou vestigen. Maar de wildcamera’s leverden behalve informatie over het geslacht en het gedrag van de wolf ook unieke beelden op. Niet eerder werd in Nederland een wolf zo vaak en zo scherp vastgelegd. Theunissen: “We zien de wolvin op de beelden voorbijlopen met een zwijnenbig in de bek en drinkend bij een poel. Op andere beelden is ze druk in de weer met een tak en kijkt ze nieuwsgierig de camera in. Camerabeelden waarop eerst een kreupel edelhert en daarna in hetzelfde spoor een vastberaden wolf te zien is, doen sterk vermoeden dat het edelhert even later als wolvenvoer aan zijn einde kwam. Maar een groot mannelijk edelhert weert zich kranig: als hij vlak voor de camera zijn gigantische gewei richting wolf duwt, druipt het roofdier af. Het is ongelooflijke mazzel dat dit tafereel zich voor onze camera afspeelde.” De beelden vormen een schitterende videocompilatie die is opgenomen in ‘de achtertuin van Nederland’. Zwervende wolven kwamen dit jaar in het nieuws omdat zij regelmatig vee doden. Natuurmonumenten wil met deze compilatie laten zien wat het natuurlijke gedrag van een gevestigde wolf is. In het gebied waar de wolvin leeft, heeft zij alles wat zij nodig heeft: rust, ruimte en genoeg wild,” zegt Frank Theunissen, boswachter bij Natuurmonumenten.

DNA-onderzoek

De uitwerpselen die werden gevonden zijn bemonsterd voor een DNA-onderzoek. Natuurmonumenten is in afwachting van de resultaten van dit onderzoek, waaruit zal blijken of we te maken hebben met een nieuwkomer of dat het hier gaat om een nakomeling van de Noord-Veluwse roedel. Officieel is een wolf ‘gevestigd’ als ze minimaal zes maanden op een locatie verblijft. Dat is op de Zuid-Veluwe nog niet het geval, maar alles wijst erop dat dit gebied haar bevalt. “De verwachting is dan ook dat ze hier zal blijven. Nu is het wachten tot een mannetje haar weet te vinden,” zegt Theunissen. “Op de beelden van de wildcamera’s is te zien dat de wolvin vaste plekken markeert met urine en vrijwel dagelijks teruggaat naar die markeringen om te controleren of een andere wolf zich heeft ‘gemeld’.” Dat lijkt tot nu toe niet het geval, maar vormt wel een mooie ‘cliffhanger’.

Preventie en educatie

De wolf heeft een groot leefgebied van circa 250 vierkante kilometer en een natuurlijke angst voor mensen. Wolven worden zelden door mensen gezien en misschien wel daardoor bestaan er veel fabels over het dier. Frank Theunissen vindt de wolf een aanwinst voor de natuur. “Maar ik begrijp ook heel goed dat sommige mensen zich ook zorgen maken. Ik vind het daarom belangrijk om de fabels van de feiten te scheiden. Het helpt als we het gedrag van een wolf beter begrijpen. En het is aan de mens om vervolgens te zorgen voor een vreedzame samenleving met de wolf.” Daarom werkt Natuurmonumenten samen met andere partijen aan voorlichting over de wolf. In gebieden met gevestigde wolven werkt Natuurmonumenten samen met pachters (zoals schapenhouders) aan preventieve maatregelen in het veld om vee te beschermen. Ook biedt Natuurmonumenten speciale wolvenexcursies aan waarin deelnemers informatie krijgen over het gedrag van de wolf en over hoe we als mens vreedzaam met dit dier kunnen samenleven.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-veluwezoom/nieuws/wolvin-voelt-zich-thuis-op-de-zuid-veluwe

Wolvin voelt zich thuis op de Zuid-Veluwe

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren

Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV