Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Natuurherstel Hoge Broek bij Raalte van start

Natuurmonumenten

De voedselrijke bovenlaag van ongeveer 35 centimeter gaat weg, zodat kwetsbare planten er weer kunnen bloeien. Denk aan orchidee, zonnedauw, ogentroost en parnassia (foto boven). Het perceel gaat zwart gekleurd de winter in, maar boswachters van Natuurmonumenten hopen volgend voorjaar al op de eerste kleurrijke planten.

Kwetsbare blauwgrasland

Het Hoge Broek is een natuurparel in het hart van Salland, bekend vanwege het zeldzame en kwetsbare blauwgrasland. De potenties voor natuurontwikkeling zijn hoog. Vorig jaar bloeiden de eerste parnassia’s er! Hoge Broek heet onder kenners ook wel ‘juweel in Salland’. Ook vogels weten het natuurgebied goed te vinden. De naastgelegen zandwinplas trekt veel watervogels en de karakteristieke streekbeplanting van meidoorn en sleedoorn is een magneet voor de zogenaamde ‘plusvogels’ grasmus, glanskop en mogelijk zelfs de grauwe klauwier.

Dankzij burgers, fondsen en subsidie

Een enthousiaste groep leden van Natuurmonumenten en het IVN Raalte maken zich hard voor het Hoge Broek. In 2017 startten zij het burgerinitiatief ‘Breng de parnassia terug naar Salland’ waar veel mensen gehoor aan gaven. Daarnaast droegen gemeente Raalte, Fonds NME (Van Dijk Nijkamp Stichting), Floron, Rabobank Raalte, Natuur en Milieu Overijssel, Ars Donandi Slijper Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting de Leeuwenberg en het rijk (via SKNL) bij aan dit mooie natuurproject.

Praktische info

Het werk duurt ongeveer 2 weken. Uiteraard zorgen we voor zo min mogelijk overlast voor omwonenden. De bloemenpracht in het Hoge Broek is het best vanaf de Krieghuusweg te bewonderen. Vanwege de kwetsbare beplanting zijn er geen recreatieve voorzieningen in het gebied zelf.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/raalterveld/nieuws/natuurherstel-hoge-broek-bij-raalte-van-start

Natuurherstel Hoge Broek bij Raalte van start

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren

Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV