Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nationaal Park Dwingelderveld is het Stilste gebied

Natuurmonumenten

Het stilste gebied

Natuurmonumenten is trots dat het Dwingelderveld is verkozen tot “Het stilste gebied” van ons land. De uitgestrekte grote stille heide van het Dwingelderveld is één van de laatste gebieden met een ongestoorde horizon, waar ’s-nachts duisternis nog echt duisternis is en waar de geluiden van de natuur niet worden overstemd door snelwegen, spoorlijnen of andere geluidsbronnen. Stilte is daarom ook door Natuurmonumenten benoemd als één van de kernwaarden van het gebied.

Stiltebankje als prijs

De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) die zich al vijftig jaar inzet voor het reduceren van geluidshinder heeft, ter gelegenheid van haar 50 jarig bestaan, aan alle Nederlandse provincies gevraagd “stiltegebieden” in te dienen als kandidaat voor deze uitverkiezing. Een onafhankelijke jury heeft op basis van geluidsmetingen, alsmede het beleid van de betreffende provincies aangaande “stilte gebieden”, bepaald welk gebied zich de Stilste mag noemen. Ter gelegenheid van de uitverkiezing heeft de NSG het stiltebankje beschikbaar gesteld. Het bankje is door de voorzitter van de jury, TV-boswachter Arjen Postma uitgereikt aan de gedeputeerde van de provincie Drenthe, dhr. Tjisse Stelpstra (CU).

Twee criteria

De gemeten geluidwaarden in de genomineerde stiltegebieden liggen op 30 dB(A) of net iets lager en zijn de laagste van alle inzendingen. Een dB(A)-getal kan volgens de jury niet het enige criterium zijn. Ook het provinciale beleid aangaande stiltegebieden is daarbij bekeken. Daarom is aan de drie provincies gevraagd om informatie aan te leveren over hun stilte- en natuurbeleid dat betrekking heeft op het genomineerde gebied. Met deze gebiedsinformatie als aanvulling is de winnaar uitgekozen.

Drie genomineerden

De vierkoppige jury bestaande uit Arjan Postma (TV-boswachter), Ursula Jernberg (fotograaf en ‘verbeelder’ van de stilste plek op Aarde), Kester Freriks (schrijver, o.a. voor de NRC) en Irene van Kamp (RIVM, Centrum voor Duurzaamheid , Milieu-Gezondheid Onderzoek) heeft het ingezonden beeld en geluidsmateriaal van de verschillende provincies beoordeeld. Afgelopen voorjaar zijn de inzendingen teruggebracht tot 3 genomineerden, te weten: de Asbroekheide in de provincie Limburg, het Dwingelderveld in de provincie Drenthe en het Haaksbergerveen in Overijssel

Dwingelderveld winnaar!

De aanleg van de geluidswal tussen de A28 en het Nationaal Park Dwingelderveld is daarbij van doorslaggevende betekenis geweest. Met de aanleg daarvan heeft de provincie getoond dat ze het belang van de stilte koestert en beleid omzet in concrete acties.

Lian Flikkema, boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-dwingelderveld/nieuws/nationaal-park-dwingelderveld-het-stilste

Nationaal Park Dwingelderveld is het Stilste gebied

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren

Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV