Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Money Trail: journalistiek als wapen tegen financieel onrecht

Free Press Unlimited

Financiële onderzoeksjournalistiek is vaak moeilijk, kostbaar en gevaarlijk. Het is ook essentieel: het brengt misdaden aan het licht die economische groei in ontwikkelingslanden kunnen belemmeren. Money Trail ondersteunt financiële journalisten in Azië, Afrika en Europa met trainingen en beurzen.

Volgens berekeningen van de Verenigde Naties loopt Afrika maar liefst 73 miljard euro mis door illegale financiele construcites en massale belastingontwijking door multinationals.

Financiële onderzoeksjournalisten onthullen deze misstanden, met verstrekkende gevolgen: de publicatie van de Panama Papers leidde tot massale protesten, het aftreden van politici en tientallen officiële onderzoeken in landen over de hele wereld. Maar financiële misdaad is niet altijd spectaculair en haalt lang niet altijd de voorpagina’s, ondanks de ernstige gevolgen ervan.

Trainingen en beurzen

Free Press Unlimited lanceerde Money Trail samen met Oxfam Novib, Finance Uncovered en Journalismfund.eu, en met steun van de Nationale Postcode Loterij. Het programma ondersteunt journalisten die financiële misstanden willen onthullen met trainingen en beurzen.

Journalisten in Azië, Afrika en Europa worden uitgerust met de vaardigheden die zij nodig hebben om illegale financiële praktijken aan het licht te brengen. Het blootleggen van de verwevenheid tussen economische en politieke elites is niet ongevaarlijk, vaak zelfs levensbedreigend. Free Press Unlimited traint daarom de journalisten in (digitale) veiligheid. Onderzoeksjournalisten leren hoe ze hun laptops, telefoons en andere apparaten kunnen beveiligen. Ze leren ook hoe ze hun bronnen veilig kunnen houden.

Impact

Met Money Trail zijn inmiddels ruim honderdvijftig journalisten en campagnevoerders getraind in Afrika, Azië en Europa. Meer dan 75 verhalen werden geschreven over financiële wantoestanden, die samen leidden tot ruim tweehonderd publicaties in tientallen landen.

Om extra aandacht te vragen voor het belang van onderzoeksjournalistiek in de bestrijding van financiele misdaad, verscheen er op 4 februari 2021 een bijlage in Trouw, waarin vier spraakmakende verhalen van onderzoeksjournalisten werden uitgelicht. Bekijk de bijlage en lees de verhalen via onderstaande link.

Bekijk de bijlage

Illustratie: Saskia Stolz.

Dit artikel is afkomstig van de website van Free Press Unlimited:

https://www.freepressunlimited.org/nl/nieuws/money-trail-journalistiek-als-wapen-tegen-financieel-onrecht

Money Trail: journalistiek als wapen tegen financieel onrecht

Free Press Unlimited

Mensenrechten

Weesperstraat 3, 1018 DN Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV