Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Minder vliegen: durft de politiek het aan?

De politiek doet een beroep op ons allemaal: gewone mensen, bedrijven, industrie. Allemaal moeten we aan de bak voor het klimaat. Alleen het vliegverkeer hoeft niet mee te doen? Milieuorganisaties hebben een plan: minder vliegen. Het is onvermijdelijk en het kan.

Verdubbeling uitstoot dreigt

Als er niets verandert, is de uitstoot van het vliegverkeer in 2050 verdubbeld. Vliegen zorgt dan voor ruim 2 keer zoveel uitstoot als de landbouw, de industrie en andere bedrijvigheid bij elkaar.

En het gaat niet alleen om CO2. Vliegtuigen stoten ook veel fijnstof en stikstof uit. Dat is zeer schadelijk voor de gezondheid van de omwonenden van vliegvelden. Het RIVM toonde dat afgelopen zomer nog aan. Het is tijd voor een omslag, maar durft de politiek dat aan?

Klimaat en gezondheid op het spel

Eind dit jaar komt minister Van Nieuwenhuizen met plannen voor de toekomst van de luchtvaart. Daar hangt veel van af. Voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid van omwonenden.

De milieuorganisaties hebben niet zoveel vertrouwen in de plannen van de minister. Daarom hebben we ons eigen plan gemaakt. Het is geschreven door Milieufederatie Noord-Holland, Greenpeace en Natuur&Milieu. En het wordt ondersteund door alle andere milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie.

De luchtvaart wordt voorgetrokken. Bijvoorbeeld door kerosine niet te belasten. Daardoor is vliegen kunstmatig goedkoop gehouden en wordt er onnodig veel gevlogen. Ook naar bestemmingen die prima per trein of bus bereikbaar zijn. Het economische belang van de luchtvaart wordt overdreven. 1 op de 3 reizigers stapt alleen over op Schiphol en draagt nauwelijks bij aan onze economie. En de milieuschade? Die is voor ons.

Onze actiepunten

In het plan van de milieuorganisaties staan concrete maatregelen en adviezen. Daar kan de politiek gelijk mee aan de slag. Wij hebben er 5 voor je op een rij gezet:

  1. Zorg voor harde grenzen aan de invloed die de luchtvaart mag hebben op klimaat en leefomgeving.
  2. Zorg dat vliegen een eerlijke prijs krijgt. Voer een Nederlandse vliegbelasting in voor reizigers en vracht met een tarief dat recht doet aan de milieuschade.
  3. Stuur aan op minder vliegen met gerichte maatregelen bij werkgevers en reisorganisaties.
  4. Maak alternatieve vervoermiddelen, zoals trein, bus en elektrische auto aantrekkelijker.
  5. Verbeter de Europese samenwerking voor internationale treinverbindingen.

Blijf op de hoogte van onze acties en campagnes. Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Minder vliegen: durft de politiek het aan?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV