Miljoenen plastic korrels (nurdles) vervuilen de Oslofjord

Afgelopen maart en april spoelden miljoenen plastic nurdles aan op de kust van Noorwegen. Als in een fuik waren ze door de stroming in de Oslofjord terechtgekomen. Na enkele weken bleek de oorzaak: op 23 februari was er tijdens een zware storm op de Noordzee een gat geslagen in een container op een schip dat ze van Rotterdam vervoerde naar een Noorse fabrikant van plastic buizen.

Nurdle spills tijdens containervervoer komen vaker voor

In januari 2019 sloegen bij een andere storm op de Noordzee 350 containers van boord van het vrachtschip MSC Zoe. Daarvan waren enkele gevuld met nurdles. Miljoenen plastic korrels spoelden vervolgens aan op stranden van Waddeneilanden. Het opruimen ervan is bijzonder moeilijk; op Schiermonnikoog werd een speciale stofzuiger ingezet. Eerdere zogeheten spills als gevolg van overboord geslagen containers vonden plaats bij Durban in Zuid-Afrika en Hong Kong.

Opruimen zal niet lukken

Het schip van rederij Cargo Sea was op weg van Rotterdam naar Tananger met 26 ton nurdles van polypropyleen aan boord. Ze waren geproduceerd door INEOS, het chemische bedrijf in Antwerpen dat ethaan als bijproduct van schaliegas importeert uit de Verenigde Staten om de nurdles te maken. Toen bemanningsleden het gat in de container ontdekten, was het al te laat. De rederij erkent verantwoordelijkheid en zegde toe de kosten te dragen voor het opruimen. Maar dat is uitermate moeilijk. Ze liggen namelijk verspreid op de rotsachtige kust van het Oslofjord en die van tientallen eilanden in het gebied. Op minstens 250 plekken zijn ze gemeld, waaronder de kust van Zweden.

Spills bij overslag

De industrie gaat uitermate slordig om met nurdles. Vooral tijdens overslag en transport gaat het vaak mis. De Londenhaven in Rotterdam is bijvoorbeeld zwaar vervuild met nurdles, die onder andere van plasticproducent Ducor afkomstig zijn. Onlangs werden deze opgeruimd nadat Plastic Soup Foundation een handhavingsverzoek had ingediend bij de Milieudienst. Handhavingsverzoeken voor andere locaties zijn in voorbereiding. Het was voor het eerst in Europa dat bedrijven gedwongen werden om de nurdles op te ruimen. Handhavingsverzoeken voor andere locaties zijn in voorbereiding. Vrijwillige toezeggingen in het kader van Zero Pellet Loss of Operation Clean Sweep bieden helaas geen garantie dat er geen nurdles in het milieu terechtkomen.

Miljoenen plastic korrels (nurdles) vervuilen de Oslofjord

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV