Milieu-organisatie Greenpeace start een campagne over de toekomst van Bonaire

Greenpeace Nederland

Greenpeace Nederland is een campagne gestart om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering op Bonaire. Bonaire wordt hard geraakt door klimaatverandering, terwijl de uitstoot van het eiland vele malen lager is dan de uitstoot van het Europese deel van Nederland. Dat is onrechtvaardig. Met het plaatsen van zwemvesten op palen langs de kustlijn, vraagt de organisatie aandacht voor de risico’s van de opwarming van de aarde. Op tien verschillende plekken, van Lac Cai tot aan Bachelors Beach, staan in zo’n 20 zwemvesten op palen. Greenpeace wil de Nederlandse overheid wijzen op haar plicht om Bonaire te beschermen.

Zeespiegelstijging

Als laaggelegen eiland in de Caribische zee is Bonaire extra kwetsbaar voor klimaatverandering. Het KNMI presenteerde in mei een rapport over de zeespiegelstijging bij de BES-eilanden.[1] Daaruit blijkt dat de zeespiegel bij de BES-eilanden gemiddeld harder stijgt, vergeleken met de zeespiegelstijging in rest van de wereld. Een hogere zeespiegelstijging zal volgens het KNMI regelmatiger tot extreme waterstanden leiden, als er bijvoorbeeld een storm of orkaan langs trekt.

Kralendijk ligt meteen aan de kust; met woningen, scholen, kerken en hotels. Net als Flamingo Airport. Ook belangrijk historisch erfgoed als de slavenhutjes, het staat allemaal op het lage zuidelijke deel van het eiland. 

Koraal als golfbreker

Gelukkig wordt het eiland nu beschermd tegen de stijgende zeespiegel door het wereldberoemde koraalrif, dat om het eiland ligt. Dit koraal is een natuurlijke golfbreker en dempt zo de golven die het eiland op rollen. Hierdoor is Bonaire beter beschermd, zolang het rif gezond blijft. 

Helaas lijdt ook het koraal onder de gevolgen van klimaatverandering. Door het steeds warmer worden van het zeewater, verzwakt het koraal. Wetenschappers waarschuwen dat wereldwijd massaal koraalriffen uitsterven, als klimaatverandering niet stopt, terwijl juist de koraalriffen Bonaire beschermen.[2]

Klimaatverandering

Extreme waterstanden, droogte, de zeespiegelstijging; het zijn effecten van klimaatverandering die nu al gevoeld worden. Uit recente studies blijkt dat de Caribische regio tot de meest kwetsbare op aarde hoort. Redenen genoeg voor maatregelen. Echter de Nederlandse overheid doet veel te weinig om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Zo wordt er geen gedegen onderzoek gedaan en zijn er geen concrete maatregelen om Bonaire te beschermen. 

Greenpeace

Greenpeace maakt zich grote zorgen over de toekomst van het eiland en haar inwoners. Daarom laat Greenpeace onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering voor Bonaire uitvoeren door de Vrije Universiteit Amsterdam. De komende tijd gaat Greenpeace met mensen op Bonaire in gesprek. 

[1] KNMI, ‘Zeespiegel stijgt bij Caribisch Nederland net wat sneller’

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/zeespiegelstijging-bij-caribisch-nederland

[2] IPCC, Special Report: Global Warming of 1.5ºC: https://www.ipcc.ch/sr15/chapter/spm/ 

Dit artikel is afkomstig van de website van Greenpeace Nederland:

https://www.greenpeace.org/nl/natuur/53390/milieu-organisatie-greenpeace-start-een-campagne-over-de-toekomst-van-bonaire-2/

Milieu-organisatie Greenpeace start een campagne over de toekomst van Bonaire

Greenpeace Nederland

Natuur, Milieu en Dieren

NDSM-Plein 32, 1033 WB Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV