Mijnbouwbedrijven mogen niet ongestraft kunnen vervuilen

Al bijna twee decennia lang wordt de belangrijkste waterbron van dorpen in Chingola, een gebied in de Zambiaanse ‘copperbelt’, vervuild door mijnbouwbedrijf Konkola Copper Mines (KMC). Konkola Copper Mines is een dochteronderneming van de Britse mijnbouwgigant Vedanta. Dit mijnbouwbedrijf laat al meer dan tientallen jaren een spoor van mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling achter.

Esther Nalumbulu uit Shimulala, één van de plekken waarvan de belangrijkste waterbron al meer dan tien jaar vervuild is door de giftige vloeistoffen uit de Konkola-kopermijn (KCM) legt uit: onze kinderen gaan dood.

Meer dan 2500 Zambiaanse inwoners, waaronder 643 kinderen, wilden gerechtigheid. Zij spanden een rechtszaak aan tegen de mijnbouwbedrijven. De gemeenschap werd vertegenwoordigd door het Britse advocatenkantoor Leigh Day. Op 19 januari dit jaar werd bekend gemaakt dat de mijnbouwbedrijven en het advocatenkantoor namens de gemeenschap zonder gerechtelijke tussenkomst een overeenkomst hebben bereikt.

Belang van wetgeving

ActionAid werkt nauw samen met de gemeenschappen uit Chingola. We ondersteunen de lokale gemeenschappen bij het claimen van hun rechten en het pleiten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen d.m.v. progressief beleid en wetgeving voor bedrijven.

Nalucha Nganga Ziba, directeur van ActionAid Zambia, vertelt: “De gemeenschappen in Chingola vechten al meer dan tien jaar voor gerechtigheid en compensatie voor de schendingen van mensenrechten en de vernietiging hun leefomgeving en het milieu. Een zaak als deze benadrukt de verwoestende en dodelijke gevolgen die vervuilers als KMC en Vedanta hebben op de bevolking.”

Ook geeft ze aan: “Mijnbouwbedrijven moeten vanaf nu worden belast op hun winst om publieke voorzieningen te realiseren ten behoeve van de gemeenschap. Ook moeten zij zich aan de milieuregels houden en mensenrechten respecteren. Het mag, en kan niet langer dat zij ongestraft hun gang kunnen gaan ”.

 
Vrouwen worden het meest getroffen. Zij worden door de situatie gedwongen om dagelijks meer dan 10 km te lopen om schoon water te halen.

Gevolgen van kopermijnbouw

Esther Nalumbulu uit Shimulala, één van de plekken waarvan de belangrijkste waterbron al meer dan tien jaar vervuild is door de giftige vloeistoffen uit de Konkola-kopermijn (KCM), kent de gevolgen van de kopermijnbouw als geen ander. Ze vertelt ons dat volwassenen uit de gemeenschap altijd ziek zijn. Ze hebben last van maagaandoeningen en huidirritaties. Voor jonge kinderen en baby’s is het water zelfs dodelijk.

Toen we in eerste instantie een hoge stijging in de sterfte onder kinderen opmerkten, beseften we ons nog niet dat dit door het vervuilde water kwam. Helaas is het probleem tot op de dag van vandaag niet opgelost.”, vertelt Esther.

Esther is één van de activisten die een rechtentraining heeft bijgewoond van ActionAid. Zij vertelt dat moeders hun baby’s dankzij ActionAid beter weten te beschermen door het advies om zo lang mogelijk moedermelk te blijven geven en hen niet het lokale water te laten drinken totdat ze minstens zes maanden oud zijn.

Vrouwen zij de dupe

Vrouwen en kinderen worden het meest getroffen. Zij worden door de situatie gedwongen om dagelijks meer dan 10 kilometer te lopen om schoon water te halen. De ouderen en gehandicapten zijn niet in staat om zo ver te lopen, waardoor zij gedwongen worden het vervuilde water te drinken. Ook worden hebben veel inwoners last van huidaandoeningen als gevolg van het baden in de vervuilde rivier.

Nu is het tijd voor gerechtigheid. Mensen uit de gemeenschap willen met hun eigen ogen, in hun eigen leven nog zien dat zij worden gecompenseerd.

Dit bericht is afkomstig van de website van ActionAid:

https://actionaid.nl/2021/01/20/mijnbouwbedrijven-mogen-niet-ongestraft-kunnen-vervuilen/

Mijnbouwbedrijven mogen niet ongestraft kunnen vervuilen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV