Mensonterende omstandigheden in vluchtelingenkamp Bosnië en Herzegovina

Beschimmelde tenten, geen stromend water, geen elektriciteit en geen toiletten. In het geïmproviseerde vluchtelingenkamp Vucjak in Bosnië en Herzegovina leven 700 mensen in mensonterende omstandigheden. Met de winter voor de deur is er dringend een oplossing nodig.  

Het kamp bestaat uit slechts tachtig tenten. Maar op sommige dagen zitten er meer dan tweeduizend mensen in het kamp terwijl de locatie totaal ongeschikt is voor deze aantallen.

Vrijwilligers doen wat ze kunnen

Vrijwilligers van het lokale Rode Kruis doen wat ze kunnen om de omstandigheden waarin de vluchtelingen leven te verbeteren. Ze zorgen voor eten, houden het kamp zo schoon mogelijk en verlenen eerste hulp en psychosociale hulp. Maar dat is ook voor hen amper vol te houden.

“Deze arme mensen slapen in de modder en delen met zijn zessen één dekentje, terwijl de temperaturen ’s nachts tot onder het vriespunt dalen. De hygiënische omstandigheden zijn belabberd. De meeste mensen hebben hierdoor last van schurft”, vertelt Adnan Kurtagic, één van de vrijwilligers. Toch houdt hij vol: “Ik wil deze mensen zeker niet alleen achterlaten.”

Vrijwilligers van het Rode Kruis maken maaltijden voor de bewoners van het vluchtelingenkamp

Geen voedsel, geen water, geen kleding

“Dit kamp zou gesloten moeten worden en mensen zouden hier niet moeten wonen, maar ze kunnen nergens naar toe. Als wij niet zouden helpen, zou er helemaal niets zijn: geen voedsel, geen water, geen kleding. Het zou verschrikkelijk zijn.” Het Rode Kruis is de enige hulporganisatie die in vluchtelingenkamp Vucjak werkt. Naast maaltijden delen de vrijwilligers ook slaapzakken, dekens, kleding en toiletartikelen uit.

Een tent in het vluchtelingenkamp Vucjak

Tenten in het vluchtelingenkamp Vucjak staan op instorten.

In Bosnië en Herzegovina zijn dit jaar alleen al 23.000 migranten geregistreerd. De meeste bewoners van het vluchtelingenkamp Vucjak komen uit Pakistan, Afghanistan, Irak en Syrië en zijn op doorreis naar Kroatië om zo de EU binnen te treden. Het Rode Kruis helpt ook op vijf andere locaties in Bosnië en Herzegovina.

Mensonterende omstandigheden in vluchtelingenkamp Bosnië en Herzegovina

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV