Mensenrechtenorganisaties krijgen eindelijk toegang tot asielzoekers in gevangenis op Curaçao

Vluchtelingenwerk Nederland

Na een lang en moeizaam proces is er een doorbraak op Curaçao. Hulpverleners van mensenrechtenorganisaties en familieleden van asielzoekers moeten voortaan toegang krijgen tot de gevangenis. Dit betekent dat vluchtelingen en ongedocumenteerden geïnformeerd kunnen worden over hun rechten en de juridische mogelijkheden om hun dreigende uitzetting te kunnen aanvechten. VluchtelingenWerk Nederland is blij met deze doorbraak. Wij hopen dat dit zal leiden tot betere leefomstandigheden in de detentiecentra en minder onrechtmatige uitzettingen van vluchtelingen naar Venezuela.

Vluchtelingen op Curaçao

Ruim 4 miljoen Venezolanen zijn op de vlucht geslagen vanwege de politieke en sociaaleconomische situatie in Venezuela. De meesten van hen worden opgevangen door de buurlanden Colombia, Peru en Equador. Een kleinere groep waagt de oversteek naar Curaçao. Naar schatting verblijven er op dit moment ruim 15.000 vluchtelingen en ongedocumenteerden op Curaçao.

De opvang van deze mensen is zeer slecht georganiseerd op het eiland. Asielzoekers worden bij aankomst vrijwel meteen aangehouden door de politie en gevangen gezet in de vreemdelingenbarakken van de Koraal Specht Gevangenis (SDKK). Hier worden zij maandenlang vastgezet onder inhumane omstandigheden en zonder enige vorm van rechtsbijstand. Voor de meesten van hen dreigt uitzetting. Op Curaçao zijn namelijk vrijwel geen mogelijkheden om asiel aan te vragen via een asielprocedure zoals wij die in Nederland kennen.

Human Rights Defense Curaçao

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Defense Curaçao (HRDC) probeert sinds december 2019 asielzoekers bij te staan die opgesloten zitten in de gevangenis. Het is voor de advocaten van HRDC zeer ingewikkeld om toegelaten te worden tot de SDKK barakken vanwege regelgeving op Curaçao. Hierdoor wordt het hen vrijwel onmogelijk gemaakt om asielzoekers in deze kwetsbare positie bij te staan en hen te informeren over hun rechten.

Kort geding

HRDC heeft de afgelopen anderhalf jaar rechtsbijstand verleent aan tientallen vluchtelingen die opgesloten zaten, maar zonder toegang verliep dit bijzonder moeizaam. Na het schrijven van verschillende, onbeantwoorde, verzoeken aan het Ministerie van Justitie, is er besloten een kort geding aan te spannen. VluchtelingenWerk heeft door de inzet van haar expertise, bijgedragen aan de voorbereiding op dit kort geding.

Groot succes

Op 3 juni is door het Ministerie van Justitie op Curaçao besloten dat er toegang moet worden verleend aan hulpverleners van mensenrechtenorganisaties en aan de familieleden van asielzoekers. Dit is een prachtig succes, waarmee vele tientallen vluchtelingen en ongedocumenteerden die worden vastgehouden in de vreemdelingenbarakken kunnen worden bereikt, geadviseerd en ondersteund. Hierdoor zijn zij geïnformeerd over hun rechten en juridisch mogelijkheden voor het aanvechten van hun detentie(omstandigheden) en dreigende uitzetting. VluchtelingenWerk is blij en opgelucht met dit besluit. Wij hopen dat dit zal leiden tot betere omstandigheden in de gevangenis, kortere detentie én minder onrechtmatige uitzendingen van vluchtelingen naar Venezuela.

Dit artikel is afkomstig van de website van Vluchtelingenwerk:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/doorbraak-op-curacao-mensenrechtenorganisaties-krijgen-toegang-tot-asielzoekers-gevangenis

Mensenrechtenorganisaties krijgen eindelijk toegang tot asielzoekers in gevangenis op Curaçao

Vluchtelingenwerk Nederland

Maatschappij

VluchtelingenWerk Nederland, Surinameplein 122, Amsterdam, NH, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV