Meisjes blijven massaal weg uit de schoolbanken na de lockdowns

ActionAid

Terwijl hier de lockdown en schoolvakanties voorbij zijn en kinderen weer naar school gaan, maken veel leraren in arme landen zich grote zorgen. Zij zien slechts een fractie van de leerlingen terugkeren, en het zijn vooral jongens. Vooral in gezinnen die hun levensonderhoud kwijtraakten door de coronapandemie, worden meisjes thuis gehouden om te helpen in het huishouden, geld te verdienen of om te worden uitgehuwelijkt. Dat blijkt uit een nieuwe survey van ActionAid.

ActionAid ondervroeg 130 leerkrachten uit 14 landen. Veel scholen zijn niet meer volledig heropend sinds maart, met uitzondering van Ghana en Somaliland. De uitkomsten van de survey zijn verontrustend:

  • 3 van de 5 ondervraagde leerkrachten ziet een hoger uitvalpercentage van meisjes (59%) en armere kinderen (62%) sinds de uitbraak van de coronapandemie.
  • Bijna de helft van de leraren maakt zich zorgen over een toename van vroege zwangerschappen (41%) en kindhuwelijken (45%). Meer dan een derde (35%) maakt zich zorgen over toenemende honger.
  • Genoemde redenen om meisjes thuis te houden, zijn ouders die het schoolgeld niet kunnen betalen (62%), meehelpen met onbetaalde zorgtaken (59%), kinderarbeid (51%) en kindhuwelijken (52%).

Een van de ondervraagde leraren is Husein Goohe, hoofdonderwijzer van een school in het Gabiley-district, Somaliland. Hij vertelt dat van de 119 kinderen slechts 13 leerlingen (jongens) zijn teruggekeerd toen de school in juli heropende. Geen van de 50 meisjes zag hij terug, voornamelijk vanwege uithuwelijking. Het gaat om meisjes vanaf 12 jaar.

“Het maakt me wanhopig dat ik zo weinig kinderen zie terugkeren,” zegt hij. “Onderwijs draagt bij aan hun toekomst en aan de gemeenschap. Ik ben bang dat deze kinderen net als hun ouders moeten zien te overleven met tijdelijke baantjes. Veel van hen gingen door de lockdown en de sprinkhanenplaag failliet. Ze houden meisjes nu liever thuis om te helpen in het huishouden. Ook worden ze sneller uitgehuwelijkt. Daardoor is ook meisjesbesnijdenis toegenomen.”

Onderwijs kan bestaande ongelijkheden verminderen. Maar door de coronapandemie dreigt het juist weer toe te nemen. Investeren in onderwijs is daarom belangrijker dan ooit. Daarom roept ActionAid op tot duurzame investering in onderwijs na de pandemie – een oproep die door 190 organisaties wordt onderschreven, waaronder Save the Children, Oxfam en het Malala Fund. De oproep beschrijft 10 stappen om het onderwijs te transformeren en de pandemie als kans aan te grijpen om gelijkheid en inclusiviteit te vergroten.

Zo is schuldverlichting essentieel om te kunnen investeren in onderwijs en gezondheidszorg. Momenteel is de verhouding in de ondervraagde landen volledig uit balans. Zo besteedt Malawi 80% van het budget voor onderwijs en gezondheidszorg aan het aflossen van schulden. In totaal moeten ontwikkelingslanden in 2020-2021 bijna 1 biljoen dollar aan schulden afbetalen. ActionAid wil dat partijen zoals de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) landen in nood uitstel van betaling geven, in elk geval tot eind 2022. Op lange termijn moet het systeem worden hervormd, zodat geen land méér geld besteedt aan het aflossen van schulden, dan aan onderwijs of gezondheidszorg.

Daarnaast roept ActionAid op tot progressieve belastinghervorming. Want mondiale belastingregels voorkomen dat internationale bedrijven geen belasting betalen. Die inkomsten (ca. 200 miljard dollar per jaar) kunnen vervolgens worden geïnvesteerd in publieke voorzieningen, zoals scholen en ziekenhuizen.

Dit bericht is afkomstig van de website van ActionAid:

https://actionaid.nl/2020/10/07/meisjes-blijven-massaal-weg-uit-de-schoolbanken-na-de-lockdowns/

Meisjes blijven massaal weg uit de schoolbanken na de lockdowns

ActionAid

Ontwikkelingshulp

Stadhouderskade 60, Amsterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV