Meerderheid Nederlanders staat negatief tegenover vaccin-nationalisme

Cordaid

De COVID-19 pandemie vereist een mondiale oplossing. Dat vindt de meerderheid van de Nederlanders, blijkt uit een recente, representatieve enquête uitgevoerd door Validators.

Ieder land moet toegang hebben tot vaccins

71% van de Nederlanders wijst het idee van vaccin-nationalisme af. Ze vinden juist dat covid-19 vaccins en behandelingen overal ter wereld beschikbaar moeten zijn. Vaccin-nationalisme – het idee dat landen zo veel mogelijk doses van het covid-19 vaccin moeten inkopen voor hun eigen bevolking – is nu zo groot dat rijke landen meer dan 1 miljard dosissen te veel hebben opgekocht dan dat ze nodig hebben.

74% van de ondervraagden vindt dat farmaceutische bedrijven kennis over het produceren van het vaccin vrij moeten delen, zodat bedrijven overal ter wereld kunnen beginnen met het produceren en verspreiden van het covid-19 vaccin.

Daarnaast vindt tweederde van de Nederlanders dat Nederland erbij gebaat is als iedereen op de wereld toegang heeft tot goede en betaalbare gezondheidszorg. Ruim tweederde (69%) is dan ook van mening dat lange termijn investeringen in internationale gezondheid nodig zijn.

Versterken van gezondheidssystemen

gezondheid voor iedereen

De mening komt ook tot uiting in de recente petitie die Cordaid samen met ONE en andere Nederlandse NGO’s heeft gelanceerd. Meer dan 2500 Nederlanders ondertekenden de petitie die de Nederlandse regering en de Tweede Kamer oproept om in de volgende regeringsperiode, van 2021-2025, te investeren in internationale gezondheid.

Nederland moet meer investeren in het versterken van gezondheidssystemen wereldwijd. In een geglobaliseerde wereld kunnen infectieziekten, die vanwege zwakke gezondheidszorgsystemen niet goed worden behandeld, elk moment weer de kop op steken. Een sterk gezondheidszorgsysteem zorgt ook voor de toegang tot kwalitatieve, essentiële gezondheidszorgdiensten, zoals seksuele en reproductieve gezondheidszorg, vaccinaties en mentale gezondheidszorg. Het versterken van gezondheidssystemen is ook cruciaal om de doelstelling van SDG3 – goede gezondheid en welzijn – te bereiken.

Ook heeft gezondheid een directe impact op de sociale en economische stabiliteit van een land. En natuurlijk de belangrijkste reden om te strijden voor universele gezondheidszorg: gezondheid is een mensenrecht. We zullen nooit een gelijkwaardige en rechtvaardige wereld krijgen, voordat ieder mens toegang heeft tot deze fundamentele menselijke behoefte.

Oproep tot investering

De peiling en de petitie maken het duidelijk dat Nederlanders een lange termijn oplossing vragen voor deze gezondheidscrisis. Daarom is het belangrijk dat de volgende regering deze pandemie blijft zien als een internationale crisis, die een internationale, duurzame oplossing vereist. Dit om toekomstige pandemieën te voorkomen en iedereen het recht op gezondheid te geven.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Cordaid:

https://www.cordaid.org/nl/nieuws/meerderheid-nederlanders-wijst-vaccin-nationalisme-af/

Meerderheid Nederlanders staat negatief tegenover vaccin-nationalisme

Cordaid

Cordaid, Grote Marktstraat, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV