Meerderheid gemeenten voor opvang #500kinderen

Vluchtelingenwerk Nederland

Op dit moment roept meer dan de helft van de gemeenten het Kabinet op 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen veilige opvang te bieden in Nederland. Uit alle hoeken van het land klinkt een duidelijk geluid om in te grijpen in de onmenselijke situatie in de Griekse opvangkampen. In maart riepen VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling gemeenten op zich over dit probleem uit te spreken en het Kabinet te laten weten dat er genoeg draagvlak is in Nederland. 178 gemeenten hebben inmiddels aan deze oproep gehoor gegeven. De afgelopen tijd hebben de gemeenten Heerlen, Zwolle en deze week Lochem zich aangesloten bij de coalitie.

#500kinderen

In oktober 2019 deed Griekenland een noodoproep aan de Europese lidstaten om 2.500 alleenstaande vluchtelingenkinderen, die zonder familie vastzitten in de Griekse kampen, op te vangen. In totaal verblijven er ongeveer 5.000 alleenstaande vluchtelingenkinderen in het land. Zij zijn extra kwetsbaar omdat er geen ouders zijn die voor hen kunnen zorgen en er geen voogden beschikbaar zijn. Deze kinderen worden iedere dag opnieuw blootgesteld aan misbruik en uitbuiting en trauma’s stapelen zich op. Vorige maand brak de allesverwoestende brand in vluchtelingenkamp Moria uit waardoor de situatie op Lesbos onhoudbaar is geworden. Ook op andere plekken – zowel op de eilanden als op het vaste land –  is de nood hoog. Deze wordt alleen maar hoger door de uitbraak van Corona en de winter die eraan komt.

Groeiend draagvlak

Het Kabinet bleef stil en verwierp voor het zomerreces de motie van Van Dijk (SP) om 500 kinderen in Nederland op te vangen. Ondertussen bleef het draagvlak in de samenleving alleen maar groeien. Naast de meerderheid van de gemeenten, tekenen meer dan 106.000 Nederlanders de petitie op 500kinderen.nl. Duizenden mensen bezochten (stille) demonstraties in o.a. Amsterdam, Apeldoorn, Harlingen en Haarlem om te laten zien dat vluchtelingen in Nederland welkom zijn. 1.500 leden van de vier coalitiepartijen riepen op tot evacuatie van Lesbos en herverdeling van alle vluchtelingen. Ook duizenden artsen, geestelijk leiders, (oud) politici, wetenschappers, BN’ers, hulp- en mensenrechtenorganisaties én een groep voormalig onderduikkinderen lieten hun stem horen.

‘Moriadeal’ niet genoeg

Na de brand in kamp Moria besloot het Kabinet te reageren met de zogenoemde ‘Moria-deal’ waarin werd besloten dat Nederland 50 alleenstaande vluchtelingenkinderen en 50 andere kwetsbare vluchtelingen in gezinsverband zou opnemen. In ruil voor deze 100 vluchtelingen werden er 100 andere vluchtelingen van het herverstingsquotum gehaald. Onderaan de streep komt er niet één extra vluchteling naar Nederland!

Dit artikel is afkomstig van de website van Vluchtelingenwerk:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/meerderheid-gemeenten-voor-opvang-500kinderen

Meerderheid gemeenten voor opvang #500kinderen

Vluchtelingenwerk Nederland

Maatschappij

VluchtelingenWerk Nederland, Surinameplein 122, Amsterdam, NH, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV