Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer dan 100 liefdadigheidscampagnes tijdens GivingTuesday 2021

Acties variëren van online fondsenwerving tot praktische vrijwilligersacties 

In totaal 109 initiatieven hebben zich aangemeld voor GivingTuesday 2021 dat vandaag, dinsdag 30 november, plaatsvindt. Veel deelnemers zetten zich in voor een goed doel. Maar ook dit jaar gaat GivingTuesday zeker niet alleen over benefietcampagnes voor goede doelen. De acties variëren van online fondsenwerving tot hele praktische vrijwilligersacties als een alleenstaandendiner organiseren of aandacht schenken aan ouderen in verzorgingstehuizen.  

Het wereldwijde initiatief GivingTuesday is oorspronkelijk begonnen als antwoord op ‘koopjesdagen’ als Black Friday en op consumentisme in het algemeen. Deelnemers doen op GivingTuesday iets voor een ander. “Dat is een hoopgevend tegengeluid op Black Friday, zegt Evita Rozenberg, woordvoerder van GivingTuesday. “Tegelijkertijd zien we dat het met de gekte rond Black Friday dit jaar nogal is meegevallen. Kopen is niet het eerste waar mensen op dit moment aan denken. Geven en helpen daarentegen lijken te winnen aan populariteit.” 

Polarisatie  

De derde Nederlandse editie van GivingTuesday wil ook een publiek statement maken tegen ‘individualisme en polarisatie’. De aanjagers van de beweging willen dit jaar nadrukkelijk wijzen op initiatieven die uiting geven aan solidariteit en naastenliefde. Ze reageren daarmee onder meer op de tweespalt die in de samenleving ontstaat door de verscherpte coronamaatregelen.  

“Ons sociale leven, sociale media en de nieuwsberichtgeving lijken de laatste weken helemaal te worden gegijzeld door G2-discussies, keukentafelruzies en straatrellen”, zegt  Rozenberg. De beweging wil in de communicatie rondom de GivingTuesday-acties veel nadrukkelijker wijzen op de tegenbeweging die GivingTuesday twee jaar geleden in Nederland heeft ingezet. “Coronacrisis of niet; we zien ook dit jaar weer vele tientallen acties georganiseerd worden die, tegen alle maatschappelijke tweespalt in, getuigen van empathie, hoop en liefdadigheid van mensen onderling.”  

Beeldvorming 

Rozenberg hoopt dat daarmee ook het heersende beeld kantelt, dat Nederland, mede door de coronacrisis, polariseert. “We vinden als GivingTuesday-team eigenlijk dat het met de onverdraagzaamheid in de samenleving meevalt. GivingTuesday is in Nederland een groeiende beweging en we zien dat die groei plaatsvindt in een tijd waarin we door corona véél meer stress ervaren. Ook groeit de beweging tegen de stroom in van alle felle maatschappelijke discussies. Of het nu gaat over coronamaatregelen of andere controversiële discussies; de intrinsieke behoefte om elkaar te helpen blijft overeind en wordt misschien zelfs verder aangewakkerd door het alom heersende gevoel van crisis. Daar willen we dit jaar op wijzen. Dompel jezelf niet onder in de boosheid en de onmacht die domineren op sociale media of de excessen die het nieuws bepalen; leg ook eens je smartphone opzij en kijk alsjeblieft om je heen naar de empathie die mensen in jouw omgeving tonen voor elkaar. Dat is onze boodschap voor GivingTuesday 2021.”  

Sociale media 

De aanhang van GivingTuesday is opvallend jong en ook erg actief op sociale media. “We stimuleren graag dat deelnemers zo ruchtbaarheid geven aan hun acties”, zegt Rozenberg daarover. “We roepen deelnemende jongeren op om de hashtag #GivingKarma te gebruiken en @GivingTuesdayNL te taggen op sociale media om zo te laten ze zien wat ze doen voor anderen. Daarmee inspireren ze op hun beurt ook weer andere jongeren, hopen we.”  

Ook veel non-profits en bedrijven presenteren hun acties via sociale media. “Bedrijven en non-profits gebruiken daarvoor veelal de hashtag #GivingTuesday. Wie zich dus wil laten inspireren voor deelname aan GivingTuesday volgend jaar kan op deze hashtags zoeken naar leuke ideeën, zo is de gedachte achter deze gecoördineerde sociale-mediacommunicatie.” 

Non-profits en bedrijven  

Net als voorgaande jaren, worden ook in 2021 vanuit verschillende goede doelen en bedrijven acties georganiseerd. Zo komt onder meer de Vattenfall Foundation met een initiatief. Medewerkers van Vattenfall komen in actie voor twee goede doelen, voor Sintvoorieder1 en voor Voedselbanken Nederland.   

Het thema ‘kinderen in armoede’ lijkt een dominante positie in te nemen in de lijst van GivingTuesday-campagnes. Zo zetten Waalwijkse scholieren van het Willem van Oranjecollege zich bijvoorbeeld in voor kinderen in het Braziliaanse São João del Rei. Ze willen de positie van de Braziliaanse kinderen onder meer verbeteren door ze betere onderwijsfaciliteiten te verschaffen.  

Solidariteit en vrijgevigheid  

“Maar het gaat op GivingTuesday zeker niet alleen over geld inzamelen of over het thema armoede”, benadrukt Rozenberg. “Uitgangspunt is dat je iets doet om een ander te helpen om de wereld wat mooier te maken. Een wereldwijde ‘actiedag voor solidariteit en vrijgevigheid’, wordt het ook wel genoemd.”  

Rozenberg noemt in dit verband ook het initiatief van de Horeca Vakschool in Rotterdam. Studenten van de beroepsopleiding bakken 300 cupcakes met het logo van GivingTuesday erop. Die worden door de jongeren aangeboden aan twee verzorgingstehuizen in Rotterdam Noord. De leerlingen vinden dat juist ouderen in verzorgingstehuizen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken rond omdat ze door corona maatregelen meer in een isolement raken. “Een creatieve actie en een goed voorbeeld van het soort acties dat GivingTuesday graag wil stimuleren. Vrijwilligerswerk, goederen inzamelen, een goede daad voor iemand anders of een petitie organiseren; het zijn allemaal acties die passen binnen de doelstellingen van GivingTuesday.”  

Studie of school  

Ook Utrechtse en Amsterdamse jongeren initiëren campagnes vanuit hun studie of school. Studenten van Hogeschool Tio Utrecht en Tio Amsterdam organiseren een ‘thema-hotel’ om geld in te zamelen voor het Aids-Fonds. Die actie blijft niet beperkt tot GivingTuesday, morgen. De studenten openen vandaag al, in een StayOkay-herberg een benefiethotel met het thema de Jaren Tachtig. Het New Wave Hotel blijft tot 2 december open.  

Het Utrechtse bedrijf Tover, ontwikkelaar van een interactief spel voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking, doet dinsdag ook iets extra’s voor haar doelgroep. Medewerkers trekken het land in om mensen in verzorgingstehuizen te bezoeken en het ‘toverspel’ met ze te spelen. “We brengen ze persoonlijke aandacht en we nemen iets lekkers voor ze mee. Eén van de instellingen krijgt bovendien een ‘tovertafel’ cadeau op GivingTuesday”, verklapt Laura Bosua van Tover. “Onze volgers op sociale media kunnen kandidaten aandragen door te vertellen welke organisatie of medewerkers de tovertafel het meest verdienen en waarom.”  

Wereldwijd   

GivingTuesday is in slechts enkele jaren uitgegroeid tot een wereldwijde geef-beweging en heeft inmiddels over de hele wereld navolging gekregen. In meer dan 80 landen zijn er dit jaar GivingTuesday-campagnes, variërend van Puerto Rico en Costa Rica in Zuid-Amerika tot aan Liberia en Kenya in Afrika en Pakistan en India in Azië.  

“Met de slogan ‘Wat doe jij?’ roepen we iedereen op in het kader van de wereldwijde GivingTuesday actiedag iets goeds te doen voor een ander voorafgaand, tijdens of na 30 november 2021”, aldus Rozenberg. 

Meer dan 100 liefdadigheidscampagnes tijdens GivingTuesday 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV