Medische noodhulp op de frontlinie in noordoost Nigeria

Stichting Vluchteling

Door de voortdurende strijd met Boko Haram zijn 1,8 miljoen mensen op vlucht in Nigeria. In augustus jl. werd het Magumeri ziekenhuis in het noordoosten van Nigeria aangevallen en in brand gestoken tijdens een gewapend conflict. In dit ziekenhuis bieden wij medische hulp aan. Sinds deze week hebben wij onze medische hulp weer kunnen hervatten.

‘Toen Boko Haram ons ziekenhuis in Magumeri in de brand stak, moesten we een oplossing bedenken om duizenden vluchtelingen te blijven ondersteunen met medische hulp’, zegt Yoseph Melaku, programmamedewerker van Stichting Vluchteling.

Magumeri en omgeving ligt zwaar onder vuur. ‘De afgelopen maanden zijn er steeds vaker aanslagen gepleegd, en bij de laatste aanval is het ziekenhuis in rook opgegaan’, zegt Yoseph. ‘Gelukkig raakten er geen patiënten of personeel gewond, maar veel waardevolle medicijnen en materiaal zijn verloren gegaan,’ zegt hij.

Onze collega’s van INTERSOS die ter plaatse levensreddende noodhulp verlenen, zijn inmiddels met mobiele medische teams letterlijk naar de vluchtelingen toe gegaan, onder meer die in Chabal (zie foto’s). Door de aanslagen van Boko Haram zijn tienduizenden mensen opnieuw op de vlucht geslagen, en nog moeilijker bereikbaar voor medische hulp.

Maar in Chabal, 80 km van Magumeri, is het gelukt: bepakt en bezakt met medicijnen en andere spullen om medische onderzoek te kunnen verrichten, ondersteunen de dappere collega’s van INTERSOS de meest kwetsbare mensen, zoals vrouwen en kinderen, maar ook veel ouderen en alleenstaande mannen en vrouwen met luchtweginfecties en malaria, maar ook jonge kinderen en baby’s die ondervoed zijn.

Een ander deel van de medische noodhulp die in het afgebrande ziekenhuis werd verleend, is nu verplaatst naar enkele vluchtelingenkampen in Maiduguri, de hoofdstad van de staat Borno, in het noordoosten van Nigeria.

Hier is het uitkijken geblazen voor corona, want nog niet zo lang geleden waren hier de eerste uitbraken geregistreerd. INTERSOS verwijst vluchtelingen met corona verschijnselen gelijk door naar de collega’s die eventueel kunnen testen en hen in isolatie met zorg en aandacht verder ondersteunen.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?
Sinds 2015 bieden wij noodhulp in Nigeria. Sindsdien werken we aan het bieden van gezondheidszorg en bescherming van Nigerianen die door de strijd tussen Boko Haram en het Nigeriaanse leger ontheemd zijn geraakt.

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2020/10/medische-noodhulp-op-de-frontlinie-in-noordoost-nigeria

Medische noodhulp op de frontlinie in noordoost Nigeria

Stichting Vluchteling

Mensen in nood

Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV