Marco van Vemde Geschiedenisdocent van het jaar 2021

Rijksmuseum

Marco van Vemde, leraar geschiedenis aan het Lingecollege in Tiel, is uitgeroepen tot de beste geschiedenisdocent van 2021. Hij is de winnaar van de achtste editie van de verkiezing Geschiedenisdocent van het jaar, georganiseerd door het Rijksmuseum in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief. Hij ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Noraly Beyer en historicus Maarten van Rossem.

Marco van Vemde: Met deze titel wil ik als ambassadeur aan iedereen laten zien hoe belangrijk het vak geschiedenis is. Door het nieuws altijd van meerdere kanten te bekijken kunnen we polarisatie voorkomen. Dat leer je van een goede geschiedenisdocent.

Jury: Marco van Vemde is een verbinder. Van docenten onderling. Van zijn leerlingen met de samenleving. En van de actualiteit met de geschiedenis.

Ambassadeur

Marco van Vemde zal een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs zijn, neemt een lesvideo op én mag met de hele klas naar het Rijksmuseum. De gehele top 3 wordt met hun leerlingen uitgenodigd voor een bezoek aan het Nationaal Archief in Den Haag.

Zoektocht

De zoektocht naar de beste geschiedenisdocent begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s droegen meer dan honderd leraren voor. Een jury van prominente didactici en historici onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer selecteerde uit de aanmeldingen tien leraren en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van zes leraren van wie videoportretten zijn gemaakt. Uit deze shortlist is een top drie gekozen, uit wie de jury nu de beste geschiedenisdocent van het jaar heeft gekozen.

In samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief

De juryleden

 • Voorzitter: Noraly Beyer
 • Hanneke Tuithof, vakdidacticus geschiedenis en onderzoeker gammadidactiek UU en HU
 • Maud Verhoeven, VWO 5, O.R.S. Lek en Linge, Culemborg
 • Julian Josten, VWO 5, O.R.S. Lek en Linge, Culemborg
 • Ton van der Schans, voorzitter Vereniging Geschiedenisdocenten Nederland
 • Jarno Groenveld, geschiedenisdocent en afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht masterprogramma Geschiedenis: educatie & communicatie
 • Anne Tabak, docent Humanities International School Den Haag
 • Marion Anker, junior conservator geschiedenis Rijksmuseum
 • Femke Veltman, regisseur op de geschiedenisafdeling van omroep NTR
 • Ina Dijkman, hoofd Dienstverlening Nationaal Archief.
 • Valentijn Rambonnet, docent Cultureel Erfgoed, Reinwardt

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rijksmuseum:

https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/marco-van-vemde-geschiedenisdocent-van-het-jaar-2021

Marco van Vemde Geschiedenisdocent van het jaar 2021

Rijksmuseum

Cultuur

Museumstraat 1, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV